Otvorena nova porodična ambulanta u Sarajevu: Vjerujem da će pacijenti biti zadovoljni

1
Radiosarajevo.ba
Otvorena nova porodična ambulanta u Sarajevu: Vjerujem da će pacijenti biti zadovoljni
Foto: Općina Novi Grad / Otvaranje ambulante C faza

Stanovnicima sarajevskog naselja Alipašino Polje C faze danas je 13. aprila, na raspolaganju ambulanta porodične medicine, u ulici Trg Nezavisnosti br. 12.

Ambulantu su svečanim presijecanjem vrpce zvanično otvorili načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i direktor JU 'Dom zdravlja Kantona Sarajevo' Abel Baltić.

U ambulanti će raditi jedan tim porodične medicine, u prvoj smjeni – ponedjeljak, utorak i petak od 7.30 do 13 sati, u drugoj smjeni – srijeda i četvrtak od 13 do 20.30 sati. Stavljanjem u funkciju ove zdravstvene ustanove oko 6.500 stanovnika ovog naselja imat će mogućnost da u blizini svojih domova dobiju uslugu primarne zdravstvene zaštiite.

30. Sarajevo Film Festival: U konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva 54 filma

30. Sarajevo Film Festival: U konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva 54 filma

Načelnik Semir Efendić kazao je da je ambulanta u C fazi otvorena na zadovoljstvo svih građana, obzirom da je zdravstvo jedna od najvažnijih usluga koju građani očekuju u javnom sektoru.

"Vrlo je značajno da ambulanta bude u blizini domova naših građana. Ovdje u C fazi rješavamo jedan problem, jer radi se o velikom naselju sa više od 6.000 stanovnika koje do sada nije imalo ambulantu, te su oni koristili usluge ambulante 'Saraj-Polje' koja nije tako blizu, pogotovo za starije osobe. Nakon izvjesnog perioda gdje smo radili na pripremama sa JU 'Doma zdravlja' KS danas je svečano ambulanta otvorena.

Otvaranje ambulante C faza
Foto: Općina Novo Sarajevo: Otvaranje ambulante C faza

Prostor koji je u vlasništvu Općine je adaptiran i ustupljen je na korištenje JU 'Dom zdravlja'. Adaptacija prostora je koštala oko 85.000 KM, dok je JU 'Dom zdravlja' KS izvršila potpuno opremanje ovog prostora. Nadamo se da će JU 'Dom zdravlja' KS moći adekvatno odgovoriti kadrovski i imati pravovremeno uvijek na raspolaganju ljekare što se u jednom broju ambulanti u zadnje vrijeme dešavalo kao problem, te se nadam da će ovdje funkcionisati na najbolji način. Sam prostor ambulante je odgovarajući i komotan. Vjerujem da će pacijenti biti zadovoljni", kazao je Efendić.

Generalni direktor JU 'Dom zdravlja' Kantona Sarajevo Abel Baltić kazao je da je današnji dan jedan od najznačajnijih datuma u posljednjih godinu dana. Dodao je da će ambulanta raditi u dvije smjene, tri dana u prvoj i dva dana u drugoj smjeni.

Polako napreduje: Pogledajte izgradnju kružnog toka u Sarajevu koji će 'visiti u zraku'

Polako napreduje: Pogledajte izgradnju kružnog toka u Sarajevu koji će 'visiti u zraku'

"Sretni smo da možemo stanovnicima C faze pokloniti ambulantu, ali ne samo njima, već ovo znači i nama zdravstvenim radnicima. Dio pacijenata koji se liječio u Domu zdravlja 'Saraj-Poje' će prenijeti karton, te na taj način rasteretiti gužve u Saraj-Polju. Ovaj prostor je arhitektonski odlično uređen, mi smo nabavili najmoderniju i najsavremeniju opremu, tako da će se u ovim prostorijama našim komšijama pružiti adekvatna zdravstvena zaštita", rekao je Baltić.

Dženisa Ibišević, doktorica spec. porodične medicine u Novom Gradu istakla je da je vrlo radosna danas zajedno sa svojim kolegama zbog otvaranja ambulante u C-fazi.

Otvaranje ambulante C faza
Foto: Općina Novo Sarajevo: Otvaranje ambulante C faza

"Već duže vrijeme ovdje nije bilo ambulante, pacijenti su bili korisnici drugih ambulanti, najviše na 'Saraj-Polju' i ambulanti 'Švrakino Selo'. Mi očekujemo da će pacijenti vrlo brzo prenositi kartone. Prenos kartona će ići sukcesivno, svaki pacijent će doći ovdje u ambulantu i podnijeti zahtjev, također moguće je da jedan pacijent podnese zahtjev za cijelu porodicu s obzirom da imamo cijele porodice u jednom timu. Kartoni će organizovano svakodnevno po prijemu zahtjeva dolaziti kod nas u ambulantu", kazala je Ibišević.

Otvaranju su prisustvovali i predsjednik Upravnog odbora – glavni tehničar doc. dr. Ademir Spahić, šef Organizacione jedinice Novi Grad dr. Admir Mašović, šefovi i glavne sestre ostalih organizacionih jedinica, te članovi Upravnog i Nadzornog odbora JU DZKS, predsjedavajući Općinskog vijeća Mirza Selimbegović i vijećnici Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo, kao i mnogobrojni građani, navodi se u saopćenju Općine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije