Pitali smo: Da li se građani više liječe u javnim ustanovama ili ipak kod privatnika?

3
Dž. Mrakić
Pitali smo: Da li se građani više liječe u javnim ustanovama ili ipak kod privatnika?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Opća bolnica "Prim.dr Abdulah Nakaš"

Većina čitateljki i čitatelja portala Radiosarajevo.ba liječi se i privatno kod ljekara i u javnim ustanovima, pokazali su rezultati ankete koju smo proveli.

Na drugom mjestu u anketi bio je odgovor 'idem u privatne klinike i ambulante, a najmanji broj naših čitateljki i čitatelja liječi se samo u javnim ustanovama. 

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine (ZZOR) i zvaničnim su podacima potvrdili ovaj trend

Georgina neće biti sretna, stiže paklena konkurencija: Partnerica Karima Benzeme prava je ljepotica

Georgina neće biti sretna, stiže paklena konkurencija: Partnerica Karima Benzeme prava je ljepotica

Kako je saopšteno za portal Radiosarajevo.ba iz Zavoda, "u Federaciji trenutno postoji trend rasta utrošenih sredstava van obaveznog zdravstvenog osiguranja". 

Prema podacima ZZOR-a, tokom 2021. godine potrošnja van obaveznog zdravstvenog osiguranja za Federaciju BIH iznosila je ukupno 772.335.311 KM što čini 31,3 posto ukupne zdravstvene potrošnje, dok je ista u 2020. godini iznosila 648.598.986 KM i činila je 28,6 posto ukupne zdravstvene potrošnje.

"Generalno, može se reći da ostvarena i utrošena sredstva van obaveznog zdravstvenog osiguranja imaju trend rasta iz godine u godinu. Ovome djelimično doprinosi, iz godine u godinu, rast broja registrovanih privatnih zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH, i tačnost podataka koje dostavljaju", potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH.

/ Anketa

Da li se liječite u privatnim klinikama ili u javnim ustanovama?
Rezultati

Na ovu temu, razgovarali smo i sa građanima, kako bi nam rekli svoja iskustva i odgovorili da li preferiraju liječenje u privatnim ili javnim klinikama.

Mnogi ispitani građani su složni da je zdravstvo u BiH kvalitetno, ali ipak mnogi biraju da se jave u privatne klinike iz jednog prostog razloga. Vrijeme. 

"Javim se u porodičnu ambulantu kada imam potrebu za tim, ali nekada jednostavno nemam vremena da čekam duge redove", kazala je Maja, naša prva sagovornica.

Klinički centar UKCS
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Klinički centar UKCS

Uz to, dodala je i da je nekada jednostavno nemoguće dobiti termin kod doktora kada njoj odgovara, pa je to još jedan razlog zašto ipak bira otići privatniku.

"Idem uvijek kod svog doktora porodične medicine, zašto bih plaćao privatno kada svakako plaćam od poreza javno zdravstvo", kazao je Semir. 

Sarajka Sanela dala je nešto drugačiji odgovor od ostalih ispitanih. Prema njenim riječima, bira na osnovu urgencije.

Dom zdravlja Centar-Vrazova
FOTO: Radiosarajevo.ba: Dom zdravlja Centar-Vrazova

"Kada sam bila trudna, naprimjer, vodila sam cijelu trudnoću privatno, doktorica je bila u mogućnosti da mi posveti više vremena. Ipak, kada sam se trebala poroditi odlučila sam se za javnu bolnicu", kazala je i dodala da je to samo njeno subjektivno mišljenje.

Kako je za portal Radiosarajevo.ba potvrđeno, porast od 2,7 posto potrošnje van obaveznog zdravstvenog osiguranja u Federaciji BiH uzrok je porasta novootvorenih privatnih klinika, ali neki građani se ipak ne slažu s ovom informacijom.

"Ja se isključivo liječim kod privatnika. Usluga je kvalitetnija, brža i nekako jednostavno više vjerujem privatniku kada mi je potrebno dodatno mišljenje", kazala je Samira.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije