Istražili smo: Šta je sa pomoći bh. građanima od 600 KM iz EU, kada stiže novac?

4
L. Memčić
Istražili smo: Šta je sa pomoći bh. građanima od 600 KM iz EU, kada stiže novac?
Foto: Centralna banka BiH / Ilustracija / Novac

Europske institucije su krajem prošle godine izdvojile 70 miliona eura kao vid pomoći građanima Bosne i Hercegovine. Prema tadašnjim najavama, novac je trebao biti isplaćen u prva dva mjeseca 2023. godine, ali do toga nije došlo. Za portal Radiosarajevo.ba iz EU su objasnili u čemu je 'problem'.

Ranije je saopšteno da svako domaćinstvo može dobiti maksimalno 600 KM pomoći.

Kako kaže izvor portala Radiosarajevo.ba iz Europske unije, BiH još uvijek treba potpisati Sporazum o finansiranju.

Gradonačelnik Zavidovića: Požar u hotelu Kristal je podmetnut, tražim hitan sastanak s Vladom FBiH

Gradonačelnik Zavidovića: Požar u hotelu Kristal je podmetnut, tražim hitan sastanak s Vladom FBiH

"Energetski paket je prošle sedmice odobrilo Vijeće ministara. Sada to treba da potpiše Predsjedništvo, a potom i DEI", potvrđeno je za naš portal.

Kako nam je rečeno, političkih blokada nema, ali "za stvari ovdje treba vremena".

"Sve bi trebalo da bude završeno u narednih nekoliko sedmica. Tada će novac iz Brisela biti isplaćen bh. vlastima. Zatim će proći malo vremena da novac stigne do građana. Nije tako brzo kao što smo se možda nadali, ali je bolje nego ništa.

To je također prvi put da BiH upravlja projektom ove prirode. Kao što možda znate, u svim ostalim zemljama Zapadnog Balkana (osim Kosova) sredstva EU se redovno isplaćuju preko vladinih institucija. Ovdje to nije slučaj", kazao je izvor portala Radiosarajevo.ba.

Riječ je o novčanoj pomoći u cilju ublažavanja posljedica sveprisutnog rasta cijena. Da će novac biti doznačen u BiH, potvrdila je prilikom svog posjeta BiH krajem prošle godine predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Prvi put u historiji: Evo ko će od građana BiH dobiti 600 KM iz EU

Prvi put u historiji: Evo ko će od građana BiH dobiti 600 KM iz EU

Novčanu pomoć u visini od 600 KM trebale bi dobiti najugroženije kategorije društva, a namijenjena je pokrivanju sve veće cijene plina, električne energije, ali i naftnih prerađevina.

Ostatak novčanog transfera u visini od 21 milion eura trebao bi biti utrošen na opremanje malih i srednjih poduzeća, ali i privatnih stanova i kuća opremom koja će osigurati njihovu energetsku održivost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije