Pomoć najugroženijim kategorijama: BiH od EU dobila 70 miliona eura za energetsku stabilnost

5
Hina
Pomoć najugroženijim kategorijama: BiH od EU dobila 70 miliona eura za energetsku stabilnost
Foto: EU Delegacija / Zastava BiH i EU

Europska komisija odobrila je 70 miliona eura pomoći Bosni i Hercegovini za suočavanje s posljedicama poremećaja na tržištu energenata koje je izazvala ruska agresija na Ukrajinu, objavila je Delegacija EU u Sarajevu.

Kako je pojašnjeno, iz sjedišta Evropske komisije Bosni i Hercegovini dostavljen je potpisani sporazum o finansiranju paketa energetske podrške u vrijednosti od 70 miliona eura kroz koji će se pružiti pomoć najugroženijim domaćinstvima u toj zemlji u suočavanju s rastućim cijenama i osigurati podrška energetskoj tranziciji.

Isplata prvog dijela pomoći od 63 miliona eura ipak će biti uvjetovana pozitivnom ocjenom Europske komisije o realizaciji mjera vezanih za energetsku tranziciju zemlje, koje je Vijeće ministara BiH usvojilo u decembru.

Podcast s Armom: Šaman Ševko Bajić i putovanje kroz mistične drevne tradicije

Podcast s Armom: Šaman Ševko Bajić i putovanje kroz mistične drevne tradicije

Udar na domaćinstva

"Agresorski rat Rusije protiv Ukrajine doveo je do značajnog povećanja cijena domaćinstvima, uključujući račune za energente. Evropska unija je odani prijatelj i partner Bosne i Hercegovine, a paket energetske podrške osmišljen je da pomogne zemlji u suočavanju s trenutnim izazovima", izjavio je Johann Sattler, šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini.

Pojasnio je kako će najugroženije porodice dobiti više od dvije trećine svih sredstava dodijeljenih Bosni i Hercegovini, dok će ostatak biti usmjeren ka poboljšanju energetske efikasnosti u domaćinstvima i privatnom sektoru.

Paket energetske podrške Zapadnom Balkanu najavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen tokom posjete regiji u oktobru 2022. Tim je paketom za ove namjene osigurano ukupno milijardu eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije