Buka u saobraćaju: Pitali smo MUP - da li je ijedan vozač u Sarajevu kažnjen zbog bučne vožnje?

7
N. Žunić
Buka u saobraćaju: Pitali smo MUP - da li je ijedan vozač u Sarajevu kažnjen zbog bučne vožnje?
Foto: A. Č. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija / Saobraćaj u Sarajevu

Bučni automobili i motocikli su problem s kojim se svakodnevno susreću građani u Kantonu Sarajevo, ali i u ostatku Bosne i Hercegovine. 

Situacije s bučnim motociklima i automobilima znaju biti jako neugodne, posebno osobama čiji stanovi ili kuće su blizu ceste. Nažalost, čini se kako je vremenom stanje sve gore i gore. 

Često je za određene vozače buka koju njihovo vozilo stvara stvar ponosa i to intenzivno koriste. Posebno je to tačno navečer, kada često možemo čuti zvuk motocikala koji paraju uši građana. Međutim, stvaranje prekomjerne buke nije samo neugodno, već može biti i štetno. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, saobraćajna buka od 60-70 decibela izaziva velike probleme

Mostarka donijela svjetsku ideju na Balkan

Mostarka donijela svjetsku ideju na Balkan

Prvenstveno se tu misli na isprekidanu i udarnu buku. Ona izaziva stres, smetnje u kardiovaskularnom, probavnom i imunološkom sistemu, te smanjenje pažnje, pamćenja i suženje vidnog polja

Lažni dojavljivači bombi zadaju glavobolje MUP-u KS: Samo u prošloj godini više od 200 "uzbuna"

Lažni dojavljivači bombi zadaju glavobolje MUP-u KS: Samo u prošloj godini više od 200 "uzbuna"

Osim ovih problema, buka dovodi i do nesanice, povišenog krvnog pritiska, poremećaja apetita i seksualne funkcije, te anksioznost i depresiju, navodi Svjetska zdravstvena organizacija. 

Povodom ovog problema, provjerili smo Zakon o zaštiti od buke Kantona Sarajevo. U ovom Zakonu se član 15 bavi bukom sa saobraćajnica, ali tu su uključeni i drugi izvori buke. 

U stavu jedan ovog Zakona navodi se, kao jedan od izvora buke, bučna prometna sredstva.

U stavu tri navodi se kako će, ako nivo buke prelazi pet decibela preko dozvoljenog, se vlasniku bučnog sredstva naložiti poduzimanje hitnih mjera. Gornja granica buke je 60 decibela. 

Član 32 ovog Zakona navodi kaznu od dvije do deset hiljada KM za pravna lica. Što se tiče fizičkih lica, oni se kažnjavaju od stotinu do pet stotina KM, ali ne po članu 15

Ovom prilikom smo kontaktirali i MUP Kantona Sarajevo, kako bi provjerili da li je prethodne godine izdata ijedna kazna po članu 15 ovog Zakona. 

[twitter]https://twitter.com/scb_planning/status/1430219737355665410[/twitter]

Prema njihovom odgovoru, nije bilo zaprimljenih prijava u 2022. godini po ovom članu, te nije izdata niti jedna kazna, niti je zatražena pomoć MUP-a KS zbog kršenja ovog člana

Nažalost po građane u Sarajevu, ovaj problem će još uvijek ostati neriješen, sve dok se ne donese obimniji zakon koji će obuhvatati i fizička lica, te davati adekvatne kazne vozačima koji svojim bučnim prevoznim sredstvima stavljaju druge u opasnost. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije