Buka u stanovima, buka u kafićima: Pripazite, čekaju vas visoke kazne za prekršaje

Radiosarajevo.ba
Buka u stanovima, buka u kafićima: Pripazite, čekaju vas visoke kazne za prekršaje

Buka u stanovima, buka u kafićima... možda želite pozvati policiju, ali niste sigurni da to neće biti uzaludan poziv?

Kantonalna inspekcija zaštite okoliša mjesečno dobije u prosjeku pet prijava kojima je istaknut problem povećanog intenziteta buke na području Kantona Sarajevo. 

Pritužbe su češće ljeti.

"Veći broj prijava imamo u ljetnim mjesecima kada se građani Kantona Sarajevo najviše žale na buku koja se emitira iz ugostiteljskih objekata i rashladnih sistema poslovnih prostora. Jedan dio prijava se odnosi na buku u ugostiteljskim objektima poslije 22 sata. U ovim slučajevima kontrolu obavlja nadležna policijska uprava, o čemu inspektori zaštite okoliša obavještavaju podnosioca prijave.

Izvršenim inspekcijskim nadzorima utvrđeno je da većina ugostiteljskih objekata, na koje su se odnosile prijave, posjeduje adekvatan uređaj s elektronskim regulatorom i stručno mišljenje ovlaštenog operatera", kaže za Radiosarajevo.ba Vildana Bosno, stručna saradnica za informiranje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

A tu je i klima.

"Buka uzrokovana radom rashladnih sistema posljedica je neadekvatnog lociranja uređaja na fasadu objekta ili pak kvarom uređaja, pri čemu je potrebno naglasiti da vlasnici uređaja i sami odmah pristupaju otklanjanju kvara. 

Također, po nalogu inspektora subjekti kontrole izvrše i monitoring buke putem ovlaštenog operatera i većinom rezultati monitoringa ne prelaze dozvoljene granice", pojašnjava Bosno. 

Za određen broj prijava, nakon izlaska na lice mjesta, inspektor zaštite okoliša je konstatirao da su neosnovane, jer nije utvrđeno postojanje uređaja koji bi stvarali buku ili su pak poslovni prostori van funkcije. 

Određen broj prijava odnosio se i na obavljanje djelatnosti pravnih ili fizičkih lica, kao što je buka mašina, što se također provjerava monitoringom. 

"Naglašavamo da problemi koji nastaju uslijed povećane buke uzrokovane radom mašina u nekom pogonu pravnog ili fizičkog lica, odnosno u ugostiteljskim objektima, mogu biti spriječeni ukoliko nadležni organi prilikom izdavanja odobrenja za obavljanje djelatnosti vode računa o samoj namjeni prostora i prostornom rasporedu. 

Za pogone i postrojenja za koje nije potrebno pribavljanje okolinske dozvole, nadležni organ prilikom izdavanja urbanističke saglasnost obavezan je propisati uvjete zaštite od buke u skladu sa Zakonom o zaštiti okoliša FBiH", dodaje Bosno. 

Prema važećim propisima, najviši dozvoljeni nivo buke u stambenim objektima (spavaće sobe i dnevni boravci) od stacionarnih izvora buke u i izvan zgrade u dnevnom terminu je 40 decibela, dok u noćnom terminu buka ne smije prelaziti 30 decibela. Za iste prostore najviši dozvoljeni nivo buke od nestacionarnih izvora buke izvan zgrade u dnevnom terminu je 45, a u noćnom terminu 35 decibela.

Svi ugostiteljski objekti u stambeno-poslovnim zgradama, akustične uređaje mogu koristiti samo ako posjeduju elektronski regulator (limiter) podešen tako da nivo buke bude maksimalno Leq 80 dB(A), što se utvrđuje stručnim mišljenjem ovlaštenog pravnog ili fizičkog lica za mjerenje buke.

Prema Zakonu o zaštiti od buke KS-a novčane kazne zbog nepoštivanje njegovih odredbi za pravno lice predviđena je novčana kazna od 2.000 do 10.000 KM, za odgovorno lice u pravnom licu od 500 do 3.000 KM, a za fizičko lice od 100 do 500 KM, izuzev za korištenje akustičnih uređaja u ugostiteljskom objektu bez limitera, kada fizičko lice može biti kažnjeno novčanom kaznom od 500 do 1.000 KM.

"Napominjemo da mjerenje buke ne vrše inspektori, već pravno ili fizičko lice ovlašteno za obavljanje te djelatnosti, koje mora ispunjavati Zakonom propisane uvjete u segmentu zapošljavanja stručnih lica i tehničke opremljenosti, kao i posjedovati adekvatne mjerače buke. 

Zakonom su propisani postupak i način mjerenja buke, koja se npr. u zatvorenom prostoru vrši tako da mjerna tačka bude udaljena jedan metar od zidova ili drugih reflektirajućih površina, a mikrofon se postavlja na visinu od 1,2 do 1,5 metara iznad poda. 

Također, kod mjerenja buke u prostorijama sa zatvorenim prozorima i vratima mikrofon se postavlja, po mogućnosti, u sredinu prostorije", zaključuje Bosno.

Građani su se Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove obraćali i radi povećane buke u stambenim zgradama uzrokovan nekim radnjama stanara, što nije u domenu rada inspekcije, s obzirom na to da je ova problematika regulirana propisima o kućnom redu.

U Odlukama o kućnom redu, koje su okačene na zidu svakog haustora, jasno su definirane norme ponašanja stanara. U periodu od 16 do 18 sati, te u periodu od 22 do 06 sati narednog dana u zgradi mora vladati potpuni mir. Kazne za prekršioce kućnog reda su od 50 do 100 KM. 

Puštanje glasne muzike je narušavanje kućnog reda, zbog kojeg se može izdati prekršajni nalog i kazna je od 200 do 600 KM. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije