Svjedočio policajac: Kako se Alisa Mutap ponašala te noći kad je ubijen Dženan

5
A. L.
Svjedočio policajac: Kako se Alisa Mutap ponašala te noći kad je ubijen Dženan
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Zijad Mutap

Pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Velibor Ristivojević svjedočio je danas pred Sudom Bosne i Hercegovine u predmetu protiv Zijada Mutapa i drugih.

Podsjetimo, oni su optuženi u predmetu Dženan Memić, a optužnica ih tereti da su prikrivali način na koji je ovaj mladić stradao u februaru 2016. godine.

Ristivojević je s kolegom Elvedinom Bojom - bili su prvi pripadnici sarajevskog MUP-a te noći u Aleji - došao na mjesto događaja kobne noći.

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

"Zatekli smo povrijeđenu žensku, povrijeđenu osobu i dvojicu kolega iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

"Kolege su nam kazale da je došlo do saobraćajne nesreće i rekle mi da je pozvana hitna pomoć. Kasnije mi je moj kolega policajac rekao da trebamo pokušati ubrzati dolazak hitne jer mladić ne djeluje dobro", priča Ristivojević.

Kao što to obično i radi kada su u pitanju saobraćajne nesreće, ispitao je svjedoka, u ovom slučaju Alisu Mutap, šta se dogodilo.

"Ona mi je samo rekla da ih je automobil udario velikom brzinom. Nije imala nikakve druge informacije koje bi nam pomogle da identifikujemo automobil ili da ga eventualno probamo naći jer nije znala ni u kojem pravcu je automobil otišao. Meni, kao čovjeku s iskustvom, je bilo čudno da je automobil velikom brzinom vozio kroz Aleju."

Alisa mu djelovala začuđujuće normalno...

"Ja imam iskustva u ovom poslu više od 20 godina. Znam da - kad su saobraćajne nesreće u pitanju - uvijek je, posebno kada je povrijeđena neka vama bliska osoba, vriska i panika. Ona uopće nije paničila, djelovala je potpuno smireno. To mi je bilo izuzetno čudno".

Policajac Ristivojević je bio taj koji se javio kada je Zijad Mutap pozvao Alisu na telefon.

"Predstavio sam mu i rekao da mu je kćerka povrijeđena. On se pojavio na mjestu nesreće vrlo brzo, možda i za dva minuta. Znam da je zagrlio kćerku i rekao joj da će sve biti u redu", priča Ristivojević.

Alisino čudno ponašanje, prema riječima Ristivojevića, se nastavlja...

"Bilo mi je čudno da Alisa ni u jednom trenutku nije pitala kako je Dženan".

"Po pantalonama je bila jako krvava. Izgledala mi je tako kao da ju je neko vukao po zemlji", dodao je Ristivojević.

I on je potvrdio da je vidio komad zelene boje na cesti od otprilike 1 cm.

Kasnije priča kreće u drgom pravcu.

"Dolaskom još jednog pripadnika PU Ilidža Samira Mujagića do nas dolazi informacija da je Alisa bila u svađi s bivšim momkom Mirzom Ploskićem. U tom trenutku dolazi inspektor iz kriminalističke policije i priča sa tužiocem. Ja nisam čuo o čemu su razgovarali. Znam samo da se kasnije tražio Mirza Ploskić", ispričao je Ristivojević.

Kaže da tragova kočenja nije bilo.

"Obično kada nema tragova kočenja, u pitanju je samo manja nesreća, odnosno s manjom materijalnom štetom. Zato mi je u ovom slučaju bilo čudno da nije bilo nikakvih tragova. Nije mi jasno kako je neko Alejom mogao voziti i da je vozio tako brzo", dodaje svjedok.

Advokatica Zijada i Alise Mutap Nina Kisić pitala je svjedoka da li je naređeno Samiru Mujagiću da se pronađe vozilo koje koristi Mirza Ploskić.

"Pa, vjerovatno da jeste, ali ja to naređenje nisam dobio i ne mogu pričati u njegovo ime. Ne znam ko mu je to naredio. Ja samo znam da smo kasnije tražili to vozilo. Mujagić Samir je koordinirao ostalim patrolama da nađu Mirzu Ploskića", poručio je Ristivojević.

Advokat Kadrija Kolić, koji zastupa Josipa Barića, upitao ga je da li je moguće da se Ploskićev automobil tražio radi traga zelene boje koji je pronađen na mjestu događaja, a svjedok odgovorio.

"Pa, ne mogu tačno tvrditi, ali moguće da smo ga i zbog toga tražili".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije