Arijana Memić kroz suze: "Alisa je rekla 'šta vam je ba, biće dobro'

3
A. L.
Arijana Memić kroz suze: "Alisa je rekla 'šta vam je ba, biće dobro'
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Dolazak svjedoka i optuženih na Sud

Sestra stradalog Dženana Memića, Arijana, danas je bila jedan od svjedoka na Sudu Bosne i Hercegovine u predmetu koji se vodi protiv Zijada Mutapa i drugih.

Njih optužnica tereti da su prikrivali dokaze i način na koji je stradao mladić Dženan Memić u februaru 2016. godine.

Arijana je danas bila prvi od tri svjedoka. Tokom direktnog ispitivanja tužioca Ćazima Hasanspahića, ispričala je kako je saznala da se s Dženanom nešto dogodilo.

Ramo Isak na obilježavanju 31. godišnjice zločina u Ahmićima: Teško je danas biti ovdje

Ramo Isak na obilježavanju 31. godišnjice zločina u Ahmićima: Teško je danas biti ovdje

"Došla sam tog 8. februara 2016. godine godine nakon izlaska s momkom kući oko 22 sata. Otšla sam u svoju sobu, a mama je došla za mnom i rekla mi da je Dženan imao udes i da je Muriz otišao u bolnicu.

Naravno odmah sam se prepala i nazvala Dženana da vidim šta je to bilo. Ipak, nije mi se javio. Kasnije sam redom zvala Muriza i još neke naše rođake, ali niko mi se nije javljao. Odlučila sam da nazovem njegovu tadašnju djevojku Alisu Mutap.

Na njen mobitel mi se javo neki stariji čovjek, predstavio mi se kao njen otac, Zijad. Rekao mi je da Dženana vozi hitna. Rekao mi je da situacija nije dobra.

Mami sam predložila da krenemo odmah u bolnicu, na šta je ona i pristala. Odmah smo se spremile i otišle na KCUS", priča Arijana.

U nastavku svjedočenja priča da je njena majka pala na pločnik ispred KCUS-a kada joj je saopćeno da situacija s Dženanovim zdravljem nije dobra.

"Unutra ulazimo poslije par minuta. Srećem čovjeka koji mi se predstavlja kao Zijad Mutap, Alisin otac. Kaže mi da ne zna šta je bilo i kako su njih dvoje (Dženan i Alisa op.a.)

U međuvremenu, Esma (Alisina majka op. a.) izvodi Alisu iz sobe u kojoj su je pregledali. Bila je u kolicima, patike su joj bile blatnjave, a džemper krvav. Imala je mrežu na glavi i tufer nazad. Trag krvi na džemperu joj je išao nekako ukoso. Bilo je i kapljica krvi.

Odmah sam je pitala šta je bilo, ona je rekla 'ne znam'. Esma se u tom trenutku ubacujre i kaže 'garant su ih cigani udarili'.

Kasnije Esma ulazi u istu prostoriju iz koje je izvela Alisu, uzima nalaz i kaže da je Alisa otpuštena, da može ići kući. Alisa se na izlazu iz bolnice okreće i upita nas sve 'ko će mi javiti kako je Dženan?'. To mi u tom momentu, kad vratim film, nije nikako djelovalo kao pitanje zbog brige... Kaže nam poslije da joj je torba ostala u autu i pita 'ko će mi je donijeti'. Niko od nas nije u tom momentu znao gdje se nalazi, a ona nas pita za torbu. Ja sam joj rekla da se ništa ne brine i da će joj sve stvari biti vraćene.

Kasnije mi dobijamo informaciju da će operacija trajati izuzetno dugo i da nam je najpametnije da idemo kući i da čekamo vijesti. Tako smo i uradili".

U periodu od 8. do 15. februara, dok je Dženan bio u bolnici, Alisa je u nekoliko navrata zvala Arijanu.

"Prvi put me nazvala to jutro u 5 sati. Ja sam je pitala kako je moguće da se ničega ne sjeća, ona kaže da samo zna da ju je Dženan u jednom momentu pogledao čudno i to je sve.

U telefonskim razgovorima prvo mi je rekla da su oboje nađeni u nekom jarku s lijeve strane, pa mi je kasnije rekla da je ona bila na jednoj, Dženan na drugoj strani.

Kad je jednom čula da je Dženan progovorio, nazvala me je i pitala 'šta je to Dženan mumljao'. Mene je to uvrijedilo.

Dolazak svjedoka i optuženih na Sud - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Dolazak svjedoka i optuženih na Sud

Rekla mi je tokom telefonskih razgovora da su išli na Vidikovac tu noć i da joj je Dženan po povratku predložio da jedu u piceriji Mahir jer je gladan. Ona je to odbila. Vratili su se na Ilidžu i Dženan joj je navodno predložio šetnju. Meni je to odmah bilo sumnjivo, jer Dženan nikada nije volio da šeta".

Dolazimo do situacije kada su Muriz, Esma i Alisa došli u dom Memića.

"Jednog dana, dok se Dženan još borio za živo u bolnici, Zijad je nazvao mog oca i pitao mogu li doći. Moj otac je odgovorio da mogu. Mi smo već tada saznali neke informacije oko toga da Alisa nešto zna, ali neće ili ne smije da kaže. Muriz nam je, kad mu je Zijad saopćio da će doći, rekao da ni slučajno niko ne povisi ton na Alisu ili da joj se ružno obrati jer će nam možda taj dan otkriti šta je bilo.

Došli su samo Zijad i Esma, a Alisa je navodno otišla Dženanu u posjetu. Kasnije je došla i ona. U jednom trenutku se počešala po ruci i rekla 'šta vam je ba, bit će on dobro, jak je on'.

Esma nam je tada rekla da njih sigurno nije udarilo auto jer je Alisu udarilo auto jedne prilike dok je bila mlađa i od tada je vrlo oprezna.

Krenuli su kući s obrazloženjem da Alisa mora popiti tabletu jer joj se manta. Muriz ih je ispratio. Kad se vratio rekao nam je da se sasvim normalno sagela da obuče tene i da njoj sigurno nije ništa".

Nakon Dženanove smrti, izbjegavali smo pozive i susrete s porodicom Mutap.

"Alisa me je pred tehvid zvala i rekla da želi doći, ali da ju je strah da je neko ne napadne. Ja sam dala telefon drugarici jer nisam željela da pričam s njom. To je bio moj posljednji kontakt s Alisom".

Kada je napravila grupu 'Pravda za Dženana Memića' javila joj se osoba Emina Zametica i rekla da je te noći na Ilidži vidjela Alisu i Dženana.

"Kada sam se našla s njom, ona mi je rela da joj je djelovalo da se svađaju dok su išli prema aleji. Kasnije su iz pravda mjesta nesreće čuli neke udarce i vrisak, ali nisu otišli provjeriti treba li nekome pomoć jer su se bojali".

Advokati odbrane nisu postavili niti jedno pitanje Arijani kazavši kako ona ima samo posredna saznanja o svemu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije