Noć ubistva Dženana Memića: 'Zijad nije ni prišao Alisi, već je rekao...'

6
A. L.
Noć ubistva Dženana Memića: 'Zijad nije ni prišao Alisi, već je rekao...'
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Dolazak svjedoka i optuženih na Sud

Na današnjem ročištu protiv Zijada Mutapa i drugih u slučaju prikrivanja dokaza i načina na koji je stradao Dženan Memić, svjedočio je i uposlenik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Nedžad Hrvat.

On i kolega Nebojša Veljović su bili prve osobe koje su srele Alisu i Dženana nakon incidenta.

Kako je Nedžad kazao danas pred sudskim vijećem, u Aleju su došli oko 22 i 35 jer su, u sklopu redovnih poslova, trebali obići Kuvajtsku rezidenciju.

Ministarstvo kulture i sporta KS planira značajna ulaganja oko 12 miliona KM u nove projekte

Ministarstvo kulture i sporta KS planira značajna ulaganja oko 12 miliona KM u nove projekte

"Ulazimo u Aleju i iza jednog drveta na cestu istrčava ženska osoba. Gestikuliše nam rukama da stanemo. Kolega Nebojša otvara prozor, a žensa osoba, kasnije saznaje da je to Alisa Mutap, nam kaže 'pomozite nam, udarilo nas je auto'.

Izlazim iz vozila i primjećujem mušku osobu koja nekih 10 ili 15 metara dalje leži povrijeđena pored puta, na zemlji. Toj osobi prilazi kolega Nebojša.

Alisa mi je djelovala kao da će se onesvijestiti pa sam otvorio gepek i rekao joj da se nasloni. Primijetio sam da mnogo krvavi. Potrošio sam dva zavoja da joj zaustavim krvarenje. Povrijeđena je bila iza desnog ili lijevog uha, nisam siguran.

Ja sam nazvao šefa smjene i rekao mu da imamo povrjeđenu osobu kako bi on nazvao hitnu. On je to i učinio", priča Nedžad Hrvat.

Alisa bila u svjesnom stanju

"Ispitivao sam Alisu neke osnovne stvari kako bi ostala u svjesnom stanju. Rekla mi je kako se zove, u kojoj ulici živi, potvrdila mi je identitet Dženana. Kazala mi je da su joj dokumenti ostali u njegovom autu koji je na parkingu i da kod sebe nema ličnu kartu. Osjetila se na alkohol, pitao sam je da li ga je konzumirala. Ona je rekla da ne smije piti jer ima epilepsiju".

Hitnu su čekali oko 20 minuta...

"Dugo smo čekali hitnu. Kolega mi je prišao i rekao da je Dženan promijenio disanje. Više nije disao kao da spava, već mi je više djelovalo kao da hropti".

Važno je napomenuti i da su, prema Nedžadovom svjedočenju, na mjestu događaja pronašli komadiće stakla i lak zelene boje koji je "izgledao kao da je otpao od automobila koji je prethodno bio kitovan".

Kasnije Alisi zvoni jedan od dva mobitela.

"Kazala mi je da je to tata zove i rekla mi da se javim. Ja sam telefon predao pripadniku MUP-a KS Veliboru Ristivojeviću. Vrlo brzo nakon toga Zijad (Alisin otac op. a.) je došao na mjesto nesreće.

"Bilo mi je čudno da po dolasku uopće nije zagrlio kćerku niti je pitao je li dobro. Samo je rekao 'ljudi u kakvoj ovo mi državi živimo, ukrali su mi tri automobila, niko ništa'. Meni je sve to čudno bilo", ispričao je Hrvat.

Zijad Mutap - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Zijad Mutap

Kasnije je rekao da je Zijad svojim automobilom otišao za hitnom u bolnicu, a da je Alisa u jednom momentu pitala kako je Dženan.

Advokati odbrane ovog puta su imali pitanja za svjedoka.

Jedna od advokatica Zijada i Alise, Nina Kisić, upitala je Nedžada Hrvata "možemo li se saglasiti da Alisa nije mogla, dok je bila iza drveta, vidjeti da prema njoj dolazi policijski automobil, već je mogla vidjeti samo farove".

"Pa, vjerovatno je vidjela da je u pitanju samo automobil, nisam siguran", kazao je svjedok.

"Da li je pored vas stajao kolega iz MUP KS kada je Zijad došao i rekao ono vezano za krađu automobila", upitala je potom advokatica Kisić, a Hrvat odgovorio.

"Da".

Advokat Josipa Barića, Kadrija Kolić, upitao je svjedoka da detaljnije objasni koliko je krvarila Alisa.

"Pa, toliko je krvarila da mi je krv otišla po pantalonama i obući. Toliko je krvi bilo na pantalonama da sam ih morao baciti", kazao je Hrvat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije