Usaglašen konačni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici: Lagumdžija predstavio amandmane

10
Radiosarajevo.ba
Usaglašen konačni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici: Lagumdžija predstavio amandmane
Foto: EPA-EFE / Zlatko Lagumdžija

Predstavnik Bosne i Hercegovine u UN-u, Zlatko Lagumdžija, objavio je danas kako je usaglašen konačni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici, koja će biti podnesena na glasanje Generalnoj skupštini UN-a 23. maja. Ovaj događaj označava važan korak u procesu priznavanja i osude zločina koji su se dogodili u Srebrenici 1995. godine.

U konačni tekst rezolucije su uvršteni prvi amandman Crne Gore i dodatni amandman, koji su sada sastavni dio dokumenta. Prvi amandman, predložen od strane Crne Gore, naglašava da krivična odgovornost po međunarodnom pravu za zločin genocida ne može biti pripisana bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj zajednici u cjelini.

Ovaj amandman ima za cilj obaranje argumenata onih koji osporavaju genocid i promovišu nepostojeću krivicu "genocidnih naroda".

Teatarski spektakl: Senad Bašić odigrao prvu predstavu nakon borbe sa zdravstvenim problemima

Teatarski spektakl: Senad Bašić odigrao prvu predstavu nakon borbe sa zdravstvenim problemima

Drugi amandman ističe posvećenost Bosne i Hercegovine očuvanju i jačanju jedinstva u različitostima, što je ne samo moto EU, već i suština same zemlje kao evropske države zasnovane na ovakvim tradicijama.

Zlatko Lagumdžija, predstavnik Bosne i Hercegovine, naglasio je da su dodatni amandmani doveli do još kvalitetnijeg i "upeglanog" teksta rezolucije, te da će Bosna i Hercegovina učiniti sve što je u njenoj moći da osigura usvajanje rezolucije.

Prokomentarisao je i navode o tome da se sjednica uporno odgađa zbog nemogućnosti usvajanja rezolucije.

"Šutili smo negatorima genocida dok su slavili i 'zakazivali' pa 'otkazivali' nepostojeća zasjedanja Generalne Skupštine UN-a, kao i dok su se 'obračunavali' s rezolucijom o genocidu u Srebrenici 1995. prije nego su je pročitali i dok tekst nije bio ni završen", kazao je.

Očekuje se da će rezolucija biti usvojena na sjednici Generalne skupštine UN-a 23. maja, nakon što su različiti političari izrazili podršku ovom dokumentu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije