Žestok obračun pred kamerama: "Ovo je izdajnička priča, tako ste slabi pred Čovićem i Dodikom"

21
Radiosarajevo.ba
Žestok obračun pred kamerama: "Ovo je izdajnička priča, tako ste slabi pred Čovićem i Dodikom"
Foto: Screenshot / Mahir Mešalić i Mirsad Čamdžić

Federalni zastupnici Mahir Mešalić (DF) i Mirsad Čamdžić (Naša stranka) jučer, 24. jula gostovali su u emisiji Dnevnik 3 na Federalnoj televiziji, a jedna od glavnih tema njihove rasprave bilo je pitanje biranja sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovine. 

Mirsad Čamdžič je na početku diskusije istakao da se nada kako će ovaj razgovor proći u nešto kulturnijem tonu za razliku od rasprave u parlamentu koja je bila održana ranije. Kazao da 19 godina "niko nije ni slovom intervenisao" zbog odluke o budućim imenovanjima sudija po kojoj su izabrana tru ustavna suca i sutkinje.

"I Miroslav Lajčak je urgirao da se promijeni odluka. Naša stranka je od septembra pokrenula ove aktivnosti i imali smo namjeru da to u skraćenom postupku riješimo, ali skraćeni postupak nije dobio podršku. Samo sedam zastupnika je glasalo da ova odluka ide u dalju proceduru", rekao je.

Incident na Jadranu: Trajekt Oliver je u kvaru usred Korčulanskog kanala

Incident na Jadranu: Trajekt Oliver je u kvaru usred Korčulanskog kanala

Čamdžić je naveo da će predsjedavajući Parlamenta FBiH ovih dana raspisati Odluku za izbor ustavnog suca ili sutkinje i to po starim pravilima po kojima izabran Marin Vukoja.

"Ovo zastupnicima nije smetalo. Mislim da bismo se mi u parlamentu mogli složiti da je ova odluka bila bolja od postojeće", kazao je.

Oglasio se Mešalić: 'Ovo je skandal i sramota i nedostojno funkcije Premijera FBiH'

Oglasio se Mešalić: 'Ovo je skandal i sramota i nedostojno funkcije Premijera FBiH'

Mahir Mešalić je kazao da nije vrijeđao Mirsada Čamdžića te da je on preosjetljiv.

"Ja Čamdžića nisam vrijeđao. On je preosjetljiv malo i mislim da politika nije pravo mjesto za njega. Kako su slabi pred nekim riječima, malo žešćom diskusijom, tako su slabi pred Draganom Čovićom i Dodikom", rekao je Mešalić. 

Kazao je da u prijedlogu Naše stranke, HDZ-a, SDP-a je izdajnička priča, te da se nisu vodili kriterijama struke., niti zaključcima Venecijanske komisije. 

"Ono što je rečeno u uvodu, da VSTV u radnu grupu šalje dva člana, tu ima zarez nakon kojeg se navodi da ukoliko VSTV ne pošalje dva člana u radnu grupu u roku od 20 dana, ta dva člana bira Komisija za izbor i imenovanje. Tu je kvaka. Tom Komisijom predsjedava Mladen Bošković iz HDZ-a i Mirsad Čamdžić zna vrlo dobro da bi Bošković upravljao tim procesom, kao što je bio slučaj sa Vukojem za kojeg je Čamdžić glasao. Time bi s vremenom Milorad Dodik i Dragan Čović zavladali Ustavnim sudom BiH. Ja kao građanin ove zemlje i političar ne mogu dozvoliti da te retrogradne snage zavladaju institucijom kao što je Ustavni sud BiH. Ja to ne govorim na pamet. Sutra može doći prijedlog Dodika o secesiji, može se desiti da domaće sudije preglasaju strane. Čović čeka da skupe dovoljan broj sudija Ustavnog suda koji su bliski njegovoj politici i vidjeli smo primjer Marina Vukoje kako je glasao zajedno sa Valerijom Galić po pitanju firme iz Novog Travnika. Ovdje je sve jasno i ogoljeno. Ovi prijedlozi ne mogu proći na način da se pogoduje HDZ-u zbog par fotelja koje Trojka hoće da zadrži", rekao je Mešalić. 

Mešalić: Dokazali smo da je izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH bio - neustavan

Mešalić: Dokazali smo da je izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH bio - neustavan

Kazao je da je ovaj "sramni prijedlog" odbijen jer je pisan nakaradno.

"Ovo je problem zadnjih 20 godina. Sudije se biraju po etničkom principu. To ne posoji, prema Venecijanskoj komisiji sudac treba biti kvalitetan", istakao je Mešalić. 

Cijeli intervju gledajte ovdje:

U Dnevniku 3 o Parlamentu FBiH. Efikasnost, opstrukcije, blokade, zakoni, učinak i očekivanja, vlast i opozicija. Gosti su bili zastupnici Mahir Mešalić (DF-a) i Mirsad Čamdžić (NS).

Posted by federalna.ba on Wednesday, July 24, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (21)

/ Povezano

/ Najnovije