Emir Suljagić: Retorika Vučića je sramna i zapaljiva, on djeluje po nalogu Vladimira Putina

11
Radiosarajevo.ba
Emir Suljagić: Retorika Vučića je sramna i zapaljiva, on djeluje po nalogu Vladimira Putina
FOTO: Radiosarajevo.ba / Emir Suljagić

Emir Suljagić je na društvenoj mreži X reagovao na česte istupe predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, vezane za rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

"Retorika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u vezi sa predstojećim proglašenjem 11. jula kao Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici od strane Generalne skupštine UN-a je sramna i zapaljiva. Njegove izjave, protkane ekstremističkim nacionalističkim i islamofobičnim tonovima, odražavaju odbijanje da se prizna ozbiljnost zločina počinjenih tokom rata u Bosni.

Aerodrom u Sarajevu uvodi nove usluge za putnike od 1. jula

Aerodrom u Sarajevu uvodi nove usluge za putnike od 1. jula

Vučićev pristup ne samo da potkopava napore da se oda počast žrtvama genocida u Srebrenici, već i perpetuira opasnu naraciju koja umanjuje ulogu Srbije u konfliktu.

Štaviše, Vučić djeluje po nalogu Rusije i Vladimira Putina, dodatno komplikujući geopolitički pejzaž. Ovo usklađivanje sa stavovima Rusije pokazuje zabrinjavajući savez. Ponavljajući ruske perspektive, Vučićeva retorika služi da ojača revizionističku istoriju, izbjegne odgovornost i podstakne dalje podjele i neprijateljstvo.

Pored toga, suočavanje sa pravim užasom u Bosni i preuzimanje odgovornosti za svoju ulogu u njemu, izazvalo bi kod Vučića ontološki bol i krizu, ugrožavajući njegov identitet i političku naraciju. Priznavanje punog obima genocida u Srebrenici bi ga prisililo na duboko suočavanje sa neprijatnim istinama o historiji Srbije i njegovoj ulozi u njoj, ugrožavajući temelje njegove nacionalističke ideologije. Ova egzistencijalna borba dodatno podstiče njegovo otvoreno neprijateljstvo prema svim naporima da se žrtvama oda počast i da se postigne pravda."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije