Emir Suljagić: Dođite u Srebrenicu i sjećat ćete se do kraja života šta ste vidjeli

15
Radiosarajevo.ba
Emir Suljagić: Dođite u Srebrenicu i sjećat ćete se do kraja života šta ste vidjeli
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Emir Suljagić

Danas, 29. aprila je održana panel diskusija u Ujedinjenim nacijama koja je posvećena obilježavanju genocida u Srebrenici. Na panelu se obratio i direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić, koji je među preživjelima genocida.

"Ekselencije, uvaženi panelisti, dame i gospodo, prije nego pročitam ono što sam pripremio želim da se zahvalim onima koji su danas sa nama koji ne moraju biti ovdje, zato se želim zahvaliti svom bratu iz Norveške i obećavam da ćemo biti uz njih i uvijek kao što su oni bili sa nama", započinje Suljagić izlaganje.

Kada smo izašli iz šuma istočne Bosne u julu 1995., niko nam nije vjerovao. Naše priče su bile tako užasavajuće, tako nezamislive da su svi izabrali da ne vjeruju. Da horor bude još gori, najstrašnije u cijelom sukobu jeste da su posmrtni ostaci žrtava tako temeljito uništeni. Iznova su ekshumirani i ukopani na više od 2.900 kilometara kvadratnih. Te pojedinačne masovne grobnice često su sadržavale samo jednu kost ili fragment jedne kosti žrtve.

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Napomenuo je Suljagić i koliko je truda bilo potrebno da se dokaže genocid:

"Počinitelji su bili uvjereni da nikad neće biti kažnjeni, znamo ko je povukao obarač, upravljao mašinama čak i ko je nabavljao gorivo. Majke su prolazile stotine kilometara da bi svjedočile o ubistvima svoje djece, bilo je vremena činilo se kao da smo morali dokazati da li su uopšte postojali a mi ih volimo i oni vole nas", te dodaje da "borba se i dalje nastavlja, čak i danas i dalje se borimo da očuvamo nasu priču da Srebrenica bude samo dio margina historije".

"Prije 29 godina ja sam stao ispred Ratka Mladića i on je bio siguran da neću preživjeti, a danas imamo Memorijalni centar. Ja sam direktor, a Mladić u zatvorskoj ćeliji i on će morati da se sjeća horora koji je činio, a mi preživjeli idemo dalje, našli smo svrhu, zasnovali porodice obnovili zajednice."

"Želim se zahvaliti svima vama koji ste ovdje s nama u solidarnosti, pozivamo vas da nas posjetite u Srebrenici, čak i oni koji negiraju činjenice- dođite u Srebrenicu i sjećat ćete se do kraja života šta ste vidjeli"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Najnovije