Uništen partizanski spomenik u Bugojnu; UABNOR: Ima veleizdajničkih petokolonaša

0
Radiosarajevo.ba
Uništen partizanski spomenik u Bugojnu; UABNOR: Ima veleizdajničkih petokolonaša
Foto: UABNOR / Uništen partizanski spomenik u Bugojnu

Uništen je partizanski spomenik u Spomen-parku Bugojno.

Ovaj vandalski čin dogodio se dan nakon promocije knjige Skup komunista BiH u Bugojnu 1940.

Reagiralo je Udruženje antifašista i boraca Narodno-oslobodilačkog rata (UABNOR) Općine Bugojno, čije je Predsjedništvo jučer održalo vanrednu sjednicu tim povodom.

"Poštovani građani Bugojna, desio se nemili događaj uništavanja partizanskog spomenika u Spomen-parku Bugojno. Ovaj vandalski čin desio se 19. na 20. septembar, o čemu smo nakon našeg uvida slučaj prijavili nadležnoj Policijskoj upravi Bugojno", navedeno je u saopćenju UABNOR-a Bugojno.

Istakli su da je ovo zločin prema kulturno-historijskom blagu Bugojna i Bosne i Hercegovine.

"Ima onih veleizdajničkih petokolonaša koji iznutra djelujući idu na ruku odnosno pod ruku sa spoljašnjim mrziteljima, razbijačima, djeliteljima BiH. Ima ih kao što u svakoj njivi zrelog žita ima kukolja ili ljudskog korova koji i u moru jedrog klasja strši, ali se on jasno razdvaja od žita i baca na deponiju smeća historije da tamo istrune", naglasili su iz UABNOR-a.

Građane su pozvali da, ako imaju bilo kakva saznanja i informacije u vezi sa "ovim zločinom prema Bugojnu", da ih dostave u prostorije Udruženja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije