80 godina od najmasovnijeg ilegalnog skupa bh. komunista u Bugojnu

Piše: Faruk Vele
80 godina od najmasovnijeg ilegalnog skupa bh. komunista u Bugojnu
Foto: Privatni album / Iz knjige

Povodom 80. godišnjice održavanja najmasovnijeg ilegalnog skupa bosanskohercegovačkih komunista, u organizaciji SABNOR-a Bosne i Hercegovine štampan je reprint knjige „Skup komunista BiH u Bugojnu 1940“.

Knjiga predstavlja prošireno izdanje istoimenog djela iz 1984. godine, a objavljena uz dodatak prigodnih priloga uglednih autora: Miodraga Živanovića, Esada Bajtala, akademika Slave Kukića, Dževada Drine, Ahmeda Kice, Viktora Dundovića, Seada Đulića, Vehida Šehića, Ešrefa Hadžialića i Mirsada Abazovića.

U sklopu obilježavanja Dana oslobođenja Bugojna iz 2. svjetskog rata (9. septembar 1944.) UABNOR Bugojno i DRUŠTVO „TITO“ Bugojno organiziraju promociju proširene knjige „SKUP KOMUNISTA BiH U BUGOJNU 1940.“

Promocija će se održati u Pozorišnoj dvorani KSC Bugojno 18. 09. 2020. godine s početkom u 18,30 sati.

O čemu se govori u originalu knjige iz 1984. godine?

"Kod Bugojna je 1940. godine održano, ustvari, savjetovanje komunista, prvi put iz cijele BiH. Na savjetovanju je, uz ostale aktuelne teme, raspravljano o nužnosti očuvanja autonomije Bosne i Hercegovine kao domovine ravnopravnih naroda, o nacionalnoj samosvojnost Muslimana u BiH, prilagođavanju metoda revolucionarne borbe u predstojećim događajima jer je rat u Evropi već buktio, o položaju omladine, ravnopravnosti žena i dr. Bilo je 87 učesnika. U NOB ih je 40 poginulo, a sedam učesnika proglašeno je narodnim herojima", kaže za Radiosarajevo.ba jedan od autora, prof. dr. Mirsad Abazović.

Mirsad Abazović - undefined

Foto: Privatni album: Mirsad Abazović

Knjiga Skup komunista BiH u Bugojnu1940, objavljena 1984. bila je dokumentarnog karaktera i rekonstrukcija događaja, a autorske priloge imali su istaknuti komunisti i ličnosti iz NOB-a, i to: Rodoljub Čolaković, Rato Dugonjić, Avdo Humo, Hajro Kapetanovič, Mustafa Begić, Muhamed Hasanbašić, Živko Jošilo, Herbert Kraus, Asim Lošić, Dane Olbina, Isak Ozmo, Jusuf Selman i Džemil Šarac.

"U uvodnom dijelu ovog izdanja koje objavljeno pod pokroviteljstvom tadašnjih društveno- političkih organizacija i Skupštine općine Bugojno, naznačeno je da je knjiga „skroman spomenik“ učesnicima Skupa komunista BiH u Bugojnu 1940. od kojih je „četrdeset junački poginulo u narodnooslobodilačkoj borbi, a za narodne heroje proglašeno je sedam učesnika", kaže nam autor, dr. Ahmed Kico.

Trideset i šest godina nakon prvog, pojavljuje se prošireno izdanje Skupa komunista Bosni i Hercegovini u Bugojnu 1940. u kojem su prezentirani i prilozi znanstvenika, te kulturnih i javnih radnika.

"Naši prilozi  i ukupna intencija knjige pokazuju da Bosna i Hercegovina i druge zemalje regiona trebaju snažan antifašistički politički stav i praksu. Ne samo kao nasljeđe iz prošlosti već i kao aktivno opredjeljenje, antifašizam je isto tako i danas potreban kao i u doba vladavine tog ekstremno desničarskog terora u Evropi", zaključuje Kico.

Ahmed Kico - undefined

Foto: Privatni album: Ahmed Kico

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije