Nema kupovine vozila, režu se reprezentacija, davanja strankama, putni troškovi...

M. Rener Smajović
Nema kupovine vozila, režu se reprezentacija, davanja strankama, putni troškovi...
Foto: FMF / Sjedište Federalnog ministarstva finansija

Još nije poznato koliko će iznositi budžet FBiH nakon rebalansa, s obzirom na to da se i dalje priprema, ali je sigurno da će prihodi biti manji, a doći će i do rezova troškova.

Ušteda koja se napravi ići će u Fond za stabilizaciju privrede. S koliko će novca taj fond raspolagati, u Ministarstvu finansija FBiH još ne mogu reći, mada je premijer Fadil Novalić u javnost izašao s informacijom da će se za ovaj fond pokušati osigurati 500 miliona KM.

Rebalans budžeta za ovu godinu, kako su za Radiosarajevo.ba kazali u Ministarstvu finansija FBiH, biće spreman početkom iduće sedmice.

„Zaprimili smo sve budžetske zahtjeve. Trebat će nam dva-tri dana da ih analiziramo. I prihodovna i rashodovna strana će doživjeti promjene. Potrebno je uraditi projekciju pada prihoda od doprinosa i indirektnih poreza, što nije jednostavno jer se ne zna kada će stanje prirodne nesreće biti stavljeno van snage. Za očekivati je, naravno, da će prihodi biti manji, samo je pitanje za koliko“, rekao nam je Alija Aljović, pomoćnik federalne ministrice finansija.

Imajući u vidu da se ne zna koliki će biti prihodi, još se ne može reći koliki će biti rahodi, s obzirom da ovo dvoje mora biti uravnoteženo.

Ipak, ono što u Ministarstvu finansija već sada mogu reći jeste da neće biti kupovine službenih vozila, konkursi se obustavljaju, a značajne rezove će, konačno, pretrpjeti i putni troškovi, točenje goriva, reprezentacija, kao i nabavka opreme i kancelarijskog materijala.

Savez samostalnih sindikata BiH neće dozvoliti da se umanjuju radnička prava

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, bez obzira na sve izazove s kojima se susreće, neće dozvoliti da se umanjuju radnička prava i krše pozitivni zakonski propisi iz oblasti radno pravnog zakonodavstva, saopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Obećano je i da će se smanjiti iznos za finansiranje političkih stranaka, ali se još ne zna za koliko.

„Rano je govoriti o detaljima. Date su instrukcije za maksimalne mjere štednje. Svi operativni troškovi se moraju svesti na minimum. Sav višak ide u Fond za stabilizaciju privrede. O iznosima još ne možemo govoriti jer se prvo mora definirati prihodovna strana“, dodao je Aljović.

Napomenuo je da još nisu definisani ni iznosi koje ćemo uzeti od stranih kreditora poput MMF-a, Svjetske banke i eventualno EU, kao i koliko će se FBiH zadužiti na domaćem tržištu.

„No, kapitalni i tekući transferi će se preispitati. Na primjer, transferi za zaštitu okoliša ili turizam usmjerit će se u fond“, rekao je Aljović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije