Hrvatska: Naknade za radnike 1000 KM, firmama otpis i odgode poreza

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Naknade za radnike 1000 KM, firmama otpis i odgode poreza
Foto: EPA-EFE / Zagreb

Premijer Hrvatske Andrej Plenković predstavio je danas novi Vladin travanjski (aprilski) paket mjera za privredu.

Mjere uključuju veće naknade za radnike, plaćanje, odnosno neplaćanje poreza i doprinosa, plaće u javnom sektoru, mjere za turizam i poljoprivredu itd...

"Svi zajedno pokušavamo se naviknuti na novu realnost", rekao je Plenković i dodao: "Ništa nije važnije od zdravlja."

Apelirao je na sve da budu strpljivi i da imaju povjerenja u one koji su na prvoj liniji borbe protiv virusa.

"Već više od 65.000 poduzeća je krenulo u provedbu naših mjera i tako se spašavaju radna mjesta. Taj cilj je izrazito važan jer su prve procjene razmjera ove krize veće od one iz 2008. godine"; rekao je Plenković.

Prva od mjera je ona da se podrška koju već koristi 400.000 ljudi od ovog mjeseca sa 3250 kuna (835 KM) digne na 4000 kuna neto. Uz to, država na sebe preuzima teret doprinosa na tih 4000 kuna.

Druga mjera ide prema poduzećima kojima je rad onemogućen ili znatno otežan. Bit će oslobođeni od poreza na dobit, dohodak i doprinose za iduća tri mjeseca oni koji su imali pad prihoda od 20 do 50 posto. Oni koji imaju pad prihoda veći od 50 posto, njih ćemo osloboditi u potpunosti plaćanja svih poreznih obveza. One tvrtke koje ostvaraju više od 7,5 miliona kuna oslobađaju se poreznih obveza proporcionalno padu.

Također, Vlada će predložiti odgodu plaćanja poreza na dodanu vrijednost sve dok se ne naplate izdani računi, ali napomenuo je da to ne znači da oslobađaju od plaćanja PDV-a.

Također, rok za predaju financijskih izvještaja za 2019. produljuje se do 30. juna ove godine, a poduzetnici se oslobađaju i plaćanja naknade Fini za objavu financijskih izvještaja. Premijer Hrvatske je izjavio i kako će država biti maksimalno štedljiva i ići će se na izvršavanje samo nužnih rashoda.

Najavio je i mjere za poljoprivredu i turizam.

"Želimo da se najmanje 60 posto proizvoda naručuje iz Hrvatske. Želimo poslati poruku i sačuvati hrvatske poljoprivredne proizvođače. Ujedno ćemo privremenom mjerom pomoći malim mljekarima. Otkupit ćemo sve tržne viškove mlijeka. Idemo s mjerama u sektor turizma, promjenom niza zakona koji će pomoći hotelijerima i iznajmljivačima", istaknuo je Plenković.

Penzije se neće dirati, ali rezat će se plaće, javila su 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije