Iznos koji je usvojila Vlada uopće ne pokriva doprinose i poreze na minimalac

M. R. S.
Iznos koji je usvojila Vlada uopće ne pokriva doprinose i poreze na minimalac
Foto: Facebook / Ejub Kučuk

Vlada FBiH je kroz Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, uzrokovanih pandemijom novog soja koronavirusa, predvidjela uplatu 244,85 KM za doprinose na minimlane plaće, ali taj iznos uopće niije dovoljan.

Istakao je ovo za Radiosarajevo.ba Ejub Kučuk, poduzetnik i marketinški ekspert, pokretač Inicijative Glas malih biznisa koja je okupila oko 37.000 članova iz cijele BiH.

Komentarišući konačnu verziju zakona, koji je danas usvojila Vlada FBiH nakon brojnih kritika na račun prvih verzija, Kučuk je istakao da "to nije to".

"Nisu puno toga promijenili u članu 4. Samo u uvodnom dijelu gdje se period za poređenje mijenja. Onaj iznos koji su predvidjeli za doprinose na minimalne plaće ne pokriva sve doprinose i poreze koji trebaju za minimalne plaće.Nisu definisali ni šta je to subvencija", kazao je Kučuk. 

Dodao je da su trebali, ako oslobađaju, da oslobađaju kompletno.

Kao mogući problem vidi i način na koji je definisana odredba zakona po kojoj se obustavljaju parnični, banparnični i izvršni postupci. 

"Razgovarao sam s nekim advokatima. Sporan je termin obustavljanje, jer tako bi nastao haos. Znači ponovo bi se morao pokrenuti postupak", dodao je Kučuk.

Subvencioniranje doprinosa: Evo šta tačno Vlada FBiH namjerava

Federalna vlada danas je usvojila Zakon o o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, uzrokovanih pandemijom novog soja koronavirusa, te ga je proslijedila Parlamentu FBiH uz preporuku za hitno donošenje. Prvobitne verzije ovog zakona su izmijenjene nakon brojnih kritika.

Kučuk je napomenuo da su ostale stavke iz zakona prihvatljive, ali i da će se zakon morati mijenjati kroz amandmane.

"Već smo bili u kontaktu s nekim strankama", kazao je Kučuk.

Upozorio je na još jedan problem - to što Vlada FBiH nije dala upute nižim nivoima vlasti kako će raspolagati novcem koji im se oslobađa. Dodao je da nije ispunjen zahtjev privrednika, koji su u teškoj situaciji, da se subvencionira minimalna plaća.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije