Subvencioniranje doprinosa: Evo šta tačno Vlada FBiH namjerava

M. R. S.
Subvencioniranje doprinosa: Evo šta tačno Vlada FBiH namjerava
Foto: Fena / Sa sjednice Vlade FBiH

Federalna vlada danas je usvojila Zakon o o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, uzrokovanih pandemijom novog soja koronavirusa, te ga je proslijedila Parlamentu FBiH uz preporuku za hitno donošenje.

Prvobitne verzije ovog zakona su izmijenjene nakon brojnih kritika.

Subvencioniranje doprinosa je jedna od najvažnijih mjera koju su tražili privrednici, a premijer FBiH Fadil Novalić je nakon današnje sjednice Vlade kazao da će Vlada platiti doprinose na minimalne plaće za sve.

No, izuzetak su oni koji nisu izmirivali svoje obaveze do 29. januara.

Prema zakonu, subvencioniranja doprinosa za obavezna osiguranja iz propisa o doprinosima vrše se iz budžeta FBiH.

Iznos te subvencije iznosi 244,85 KM mjesečno po svakom zaposlenom počevši od obračuna i isplate bruto plaće za april 2020. godine i svaki naredni mjesec, uključujući i obračun i isplatu plaća i za mjesec nakon prestanka stanja nesreće.

Subvencioniranje doprinosa za svakog zaposlenog vrši se na način da se za penziono-invalidsko osiguranje usmjerava 135,70 KM, za zdravstveno osiguranje 97,35 KM i za nezaposlenost 11,80 KM, ukoliko u mjesecu za koji se vrši obračun plaće imaju pad ostvarenog prometa 20 posto i više u odnosu na promet u januaru i februaru.

Isplata najniže neto plaće zaposlenim nije uvjetovana istovremenim plaćanjem subvencioniranih doprinosa.

Ostvareni promet utvrđuje Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine.

Pravo na subvencioniranje doprinosa i poslovni subjekti koji shodno propisima o fiskalnim sistemima nisu u sistemu fiskalizacije, kao i poslovni subjekti kod kojih zbog specifičnosti dinkamike rada i poslovanja tokom godine nije moguće primjeniti parametre iz odredbe zakona koja govori o prometu.

Za samostalne poduzetnike i poslovne subjekte u niskoakumulativnim djelatnostima, za koje su propisane osnovice manje od najniže bruto plaće, subvencioniranje doprinosa vrši se u visini iznosa doprinosa utvrđenih na propisane mjesečne osnovice za tekuću godinu.

Poslovni subjekti i samostalni poduzetnici dužni su dostaviti Poreznoj upravi zahtjev za subvencioniranje i porezne prijave iz propisa o doprinosima i propisa o porezu na dohodak do desetog u tekućem mjesecu za prethodni mjesec.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije