Privreda na koljenima, radnicima prijeti biro: FBiH mora pomoći kod plaćanja doprinosa

M. Rener Smajović
Privreda na koljenima, radnicima prijeti biro: FBiH mora pomoći kod plaćanja doprinosa
Foto: Arhiv / Ilustracija

Zbog globalne situacije sa širenjem novog soja koronavirusa, veliki dio privrede BiH je na koljenima i desiće se da će firme poslati veliki broj radnika na biro zbog čega je neophodno da vlast ubrizga dodatna sredstva preduzećima, sufinansira isplate kamata, pomogne u isplatama plaća.

Na ovo je, u izjavi za Radiosarajevo.ba, upozorio Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Odgoda plaćanja poreza i dopinosa, te reprogram kredita mjere su koje je Italija već poduzela, a poduzeće ih i Hrvatska.

To sve zemlje rade. Danska, Švedska i druge skandinavske zemlje rekle su da će 75 posto plaće preuzeti država. Njemačka je najavila fond, a Angela Merkel rekla čak da on neće imati limita. Ove mjere koje je jučer usvojila Vklada FBiH su dosta anemične, čini mi se da su donesene tek tako da se izađe s bilo čim. Nisu ni blizu dovoljne“, istakao je Smailbegović.

S konferencije za novinare - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Adnan Smailbegović

Dodao je da se više firme ne mogu dijeliti na male i velike kada je u pitanju pomoć, već na one koji su ugroženi.

Koliko je hitno, dovoljno je reći da, tvrdi Smailbegović, već ima radnika koji su poslani na biro ili kući.

U Kantonu Sarajevo je više od 300 zaposlenih iz hotela, restorana, poslano kući, gdje čeka i ne znaju hoće li na kraju završiti na birou“, upozorio je Smailbegović.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH, kazao je za Radiosarajevo.ba da su mjere koje je usvojila Vlada FBiH, poput formiranja garantnog fonda, samo prvi set koji bi trebao otvoriti vrata za one poput odgode plaćanja poreza i dopinosa.

S konferencije za novinare - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Mirsad Jašarspahić

Agenciji za bankarstvo FBiH je dato da donese akt koji može omogućiti neko djelovanje. Iz toga može proizaći da se odgodi vraćanje kredita ugroženim granama“, dodao je Jašarspahić.

Napomenuo je da su među ugroženim branšama turizam, hotelijerstvo, transport, izvozno orijentisane grane.

Oglasili se iz Vlade FBiH nakon proglašenja stanja nesreće

Prenosimo saopćenje sa sjednice na kojoj je donešena odluka o proglašenju stanja nesreće: "Federalna vlada donijela je Odluku o proglašenju nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID - 19) na području Federacije BiH.

Podsjetimo, Vlada FBiH je jučer, između ostalog, dala preporuke za poreski i bankarski sistem. Osim formiranja garantnog fonda kojim bi se davala garancija bankama za nove kredite firmama, Vlada FBiH je preporučila poreskim obveznicima da upute zahtjeve Poreznoj upravi FBiH za umanjenje akontacije poreza na dobit.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije