Odluke / Ovo su proizvodi koji u FBiH ne smiju poskupiti

17. 03. 2020. u 10:50:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Svi proizvodi iz nadležnosti kantona, grada i općine propisani članom 9. Zakona o kontroli cijena, kao i ostale osnovne životne namirnice i osnovne higijenske potrepštine koje se prodaju u trgovinama ne smiju imati cijenu veću od one koju su imali 5. marta ove godine.

Ovakvu odluku jučer je usvojila Vlada FBiH, kao i listu proizvoda čija se cijena ne smije mijenjati.

Time se žele spriječiti zloupotrebe i bezrazložan rast cijena pod izgovorom širenja novog soja koronavirusa.

A na listi su:

-sve vrste brašna, sve vrste hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda od brašna i žitarica,

-mlijeko i mliječne prerađevine,

-jaja i proizvodi od jaja,

-šećer, sol, riža, tjestenina, margarin,

-sve vrste svježeg mesa, ribe i njihove prerađevine,

-voće i povrće,

-mesne konzerve, riblje konzerve,

-voda za piće, jestivo ulje,

-hrana za dojenčad, dijetetski proizvodi,

-pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, higijenski ulošci, deterdžent za veš, deterdžent za suđe.

Kako je saopćeno, na listi su i sapun, sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrirani alkohol), toaletni papir, pasta za zube, zaštitni kombinezoni i druga zaštitna i medicinska odjeća i obuća, zaštitne naočale i viziri, zaštitne rukavice, zaštitne navlake za cipele, zaštitne maske-hirurške, zaštitne maske za lice FFP2 i FFP3 i posteljno i ostalo rublje za zdravstveni sistem.

„Za realizaciju i nadzor nad provođenjem ove odluke zadužuju se federalna, kantonalna, gradska i općinska tržišna inspekcija“, pojašnjeno je danas iz Vlade FBiH.

Ekstra zarada na koronavirusu: Inspektori izrekli kazne od 43.500 KM

Od proglašenja globalne pandemije novog koronavirusa (COVID-19), Federalna uprava za inspekcijske poslove stavila je sve svoje kapacitete u funkciju zaštite stanovništva. U tom smislu, između ostalog, Federalni tržišni inspektorat vrši pojačani nadzor nad formiranjem i kretanjem cijena zaštitne medicinske opreme - maski, rukavica, sredstava za dezinfekciju i drugih sredstava i opreme, kao i osnovnih životnih namirnica za kojima je porasla potražnja izazvana rastućim strahom građana za vlastito zdravlje.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA