COVID-19 / Šta sve znači odluka Vlade FBiH o proglašenju stanja nesreće

16. 03. 2020. u 14:35:00 M. R. S.

Shares: 62

Federalna vlada donijela je odluku o proglašenju nesreće uzrokovane pojavom novog soja koronavirusa (COVID 19) na području Federacije BiH, potvrđeno nam je iz Vlade.

A šta to znači:

Premijer FBiH Fadil Novalić kazao je na press konferenciji, koja još traje, da se omogućavaju svi potezi neophodni za ovakve prilike.

Na tematskoj sjednici u Sarajevu, održanoj u Sarajevu u proširenom sastavu, donesena je i odluka o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena, kojom se želi spriječiti „divljanje“ cijena i zloupotrebe u ovoj situaciji.

Novalić je istakao da je donesena odluka kojom se propisuje zadržavanje cijena na zatečenom nivou od 5. marta za pojedine proizvode.

Također, Vlada će od Vijeća ministara BiH tražiti hitnu izmjenu člana 10. Zakona o javnim nabavkama BiH kako bi se osiguralo izuzeće od primjene ovog zakona kod nabavke medicinske opreme, medicinskih sredstava, dezinfekcijskih sredstava i stvari za potrebe suzbijanja širenja koronavirusa.

S press konferencije - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: S press konferencije

Novalić je istakao da su od Agencije za bankarstvo FBiH, s ciljem zaštite privrede, zatražili donošenje određenih podzakonskih akata, a da će Vlada FBiH u četvrtak na sjednici "povući poteze vezano za formiranje garancijskog fonda koji će imati značajna sredstva" kako bi se omogućila likvidnost privrede.

Govorio je o poreskim olakšicama, te istakao da su već danas najranjiviji obrti oslobođeni za 50 posto.

"Otvoriće se aktivnoti na državnom nivou. već danas u 17 sati imamo sastanak u Vijeću ministara vezano za pristup međunarodnim finansijskim insitucijama", dodao je Novalić.

Dato je niz preporuka poslodavcima i radnicima, između ostalog da se jednom od roditelja djeteta starosti do 10 godina omogući odsustvo s posla.

"Građane mkolim da poštuju preporuke i naredbe Kriznog štaba i ne nasijedaju na lažne vijesti, koje nisu od zvaničnih institucija. Koordinacija je važna. Danas smo to pokazali. Samo zajedno možemo djelovati u interesu svih građana. Nema mjesta za paniku, ali svi ponaosob moramo biti odgovorni", poručio je Novalić.

S press konferencije - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Vjekoslav Mandić

Vjekoslav Mandić, ministar zdravtstva FBiH, naglasio je da proglašenje stanja nesreće sada u Kriznom štabu mogu odluke donositi brže i jednostavnije.

"Najviše će nam pomoći ovo mijenjanje člana 10. Zakona o javnim nabavkama. To će zdravstvenim ustanovama dozvoliti hitno nabavljanje sve potrebne opreme u cilju zaštite stanovništva u ovakvoj situaciji", kazao je Mandić.

Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, uvjerava da, zajedno s Graničnom policijom, drže granicu pod kontrolom.

Istakao je i da je, kada je riječ o avio saobraćaju, Wizz Air obustavio letove, tako da Aerodrom Tuzla više ne radi.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, naglasio je da su mjere Vlade FBiH dobrodošle, ali su nedovoljne. 

"Potrebne su puno veće i ozbiljnije mjere da se ublaže posljedice širanje koronavirusa", dodao je Smailbegović.

Pozvao je na suzdržavanje od donošenja mjera koje su više simbolične, a mogu uticati na privredu, a pozvao je i da se vozači kamiona s robom izuzmu iz odluke o obaveznom 14-todnevnom stacionaru.

Sjednici su prisustvovali premijeri kantona, čelnici Udruženja poslodavaca FBiH, Privredne komore FBiH, Saveza samostalnih sindikata BiH, Federalne uprave civilne zaštite, Federalne uprave za inspekcijske poslove, Federalne direkcije robnih rezervi, Porezne uprave FBiH, FUP-a, Crvenog krsta FBiH, članovi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

NEMA KOMENTARA