Novalić: Vlada će platiti doprinose na minimalne plaće za sve, nema refundacije

Radiosarajevo.ba
Novalić: Vlada će platiti doprinose na minimalne plaće za sve, nema refundacije
Foto: Vlada FBiH / Fadil Novalić

Oko 17 sati završena je sjednica Vlade FBiH na kojoj smo izglasali Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, uzrokovanih pandemijom novog soja koronavirusa, kazao je premijer FBiH Fadil Novalić.

"On je novo svjetlo u borbi protiv koronavirusa na ekonomskom polju", dodao je Novalić.

Istakao je da će po ovom zakonu, koji će večeras biti upućen u parlamentarnu proceduru, Vlada FBiH svima platiti doprinose na minimalnu plaću, od obrtina do uposlenika u privrednim društvima. Poslodavci neće imati tu obavezu.

"Vlada daje na minimalan iznos plaće obaveze za sve u Federaciji ravnopavno. Poslodavci mogu isplaćivati plaće kakve mogu, ali ako budu veće od minimalne, što priželjkujemo, poslodavci će na razliku platiti obaveze. Zakon ne predviđa nikakvu refundaciju, u smislu da poslodavci plate doprinse a Vlada onda refundira. Nema refundacije", pojasno je Novalić.

Naglasio je da, ako ovaj zakon bude uskoro donesen u Parlamentu FBiH, što se očekuje do kraja sedmice, poslodavci neće imati potrebe da otpuštaju.

Ipak, ako bude još veći broj otpuštenih, a biroi ne budu imali sredstva za nakande, Vlada će pomoći iz stabilizacijskog fonda.

Odgovorio je da nema potrebe da kopiraju mjere i zakone iz susjedstva, navodeći da ćemo zakon usvojiti tek nekoliko dana nakon Slovenije.

Pojasnio je i da se mjera obustave svih parničnih, vanparničnih i izvršnih postupaka i prekidanje rokova zastare odnosi samo na ekonomiju.

Novalić je istakao i da se zakon ne može razmatrati odvojeno od rebalansa budžeta FBiH za ovu godinu.

"Rebalans će biti sutra naveče", dodao je Novalić.

Na pitanje da li će biti refunduranja doprinosa na plaće za mart, odgovorio je da hoće u neku ruku, ali ne sada.

"Naime, zakon predviđa dejstvo člana 4., da će važiti 30 dana nakon prekida stanja nesreće i time smo nadomjestili mart koji u tehničkom smislu ne možemo servisirati sada", zaključio je Novalić.

Inače, u medijima se danas, prije okončanja sjednice Vlade FBiH, pojavila navodno finalna verzija zakona koja je "upućena u proceduru" i po kojoj se "subvencioniranje doprinosa odnosi na one subjekte koji u mjesecu obračuna 2020. godine imaju plaćene obaveze na isplaćene plaće zaključno za februar 2020 i pad ostvarenog prometa 20% i više u odnosu na ostvareni prosječni promet u januaru i februaru 2020. godine imaju pravo na subvencioniranje doprinosa u skladu sa ovim Zakonom u iznosu 244,85 KM mjesečno po svakom zaposlenom počevši od obračuna i isplate bruto plaće za april tekuće godine i svaki naredni mjesec, uključujući i obračun i isplatu plaća i za mjesec nakon prestanka stanja nesreće".

Iz Vlade FBiH su ustvrdili potom da to nije konačna verzija zakona i da finalni tekst još nije operativan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije