Tešanj: Ne zanima nas što je Vlada FBiH poništila odluku, ovo su naši zahtjevi

Radiosarajevo.ba
Tešanj: Ne zanima nas što je Vlada FBiH poništila odluku, ovo su naši zahtjevi
Foto: Općina Tešanj / S pressa

Povodom Odluke Vlade FBiH od petka 3. aprila kojom je izvšena nepravedna raspodjela 21 miliona maraka općinama i kantonima, danas je u Općini Tešanj održana press konferencija.

Bez obzira što je već danas Odluka stavljena van snage, navode iz Općine, javnosti su se danas obratili načelnik Suad Huskić, predsjedavajući Općinskog vijeća Senad Subašić, predsjednik Udruženja privrednika Senad Brka, Vlasnik firme Hifa oil Izudin Ahmetlić, Vlasnik firme MADI Edin Jabandžić i Predstavnik AS grupacije i Klas Sarajevo Rusmir Hrvić.

U današnjem obraćanju, posebno je naglašeno: "Ne čekajući ničiju pomoć, u Tešnju je urađeno sve što je bilo moguće kako bi se zaštitilo stanovništvo, a sve u skladu s naredbama Federalnog štaba civilne zaštite. Pripremljene su zdravstvene ustanove, na raspolaganju je 106 ljekara, više od 250 medicinskih tehničara, više od 100 kreveta za izolatorij. U opremanje i borbu protiv coronavirusa na lokalnom nivou je utrošeno više od 300.000 maraka, koja su obezbijedili Općina i privrednici."

Općina Tešanj se u dva navrata obraćala Vladi FBiH, u vezi borbe protiv COVID-19, zahtjevom za pomoć za nabavku respiratora, mobilnog rentgen aparata i nedostajući dio opreme za laboratoriju u kojoj bi se moglo vršiti testiranje na COVID-19.

"Nepravednom Odlukom Vlade FBiH smo iznenađeni i razočarani. Ovo nije prvi put da Tešanj ima loša iskustva i da osjeti nepravdu. U 2019. godini smo zakinuti za 600.000 KM u raspodjeli sredstava od PDV- a, a zbog greške Federalnog ministarstva finansija.  dlukom o raspodjeli sredstava nižim nivoima vlasti bez kriterija, napravljena je nepravda, sada kada vanredne prilike traže ozbiljnost i profesionalnost", stoji u današnjem obraćanju.

Na kraju obraćanja, zatraženo je da:
1. Vlada FBiH javno objavi podnesene zahtjeve općina kao i kriterije u raspodjeli ovakvih sredstava u 2020, ali i prethodne dvije godine, kako bi se vidjelo za šta su sredstva raspoređena.
2. Da Vlada ZDK objavi kriterije za raspodjelu sredstava za ovu i prethodne dvije godine.
3. Općina Tešanj je pripremila rebalans budžeta i prijedlog mjera za podršku privredi. 4. Iz dosadašnjeg toka krize COVID primjećuje se nedostatak jasne koordinacije i odgovornosti.
5. Sve naredbe koje se donose, pa i Covid zakon na kojem se radi, moraju imati jasno analiziranu i ekonomsku komponentu. Zaštita zdravlja ljudi, ali i očuvanje radnih mjesta si isključivi prioritet. Veliki poslovni subjekti, ali i malo poduzetništvo i obrti su ugroženi i potrebna nam je jasna i brza reakcija i podrška u očuvanju radnih mjesta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije