Mali privrednici uspjeli su se izboriti, ali još posla predstoji

Radiosarajevo.ba
Mali privrednici uspjeli su se izboriti, ali još posla predstoji
Foto: Facebook / Ejub Kučuk

Ejub Kučuk, poduzetnik i marketinški ekspert, pokretač Inicijative Glas malih biznisa koja je okupila oko 37.000 članova iz cijele BiH, istakao je da su se uspjeli izboriti za neke mjere koje trebaju pomoći privredi u ublažavanju posljedica pandemije novog soja koronavirusa.

"Hvala svima! Veliki je posao iza nas. Naša grupa nije postojala prije deset dana, a premijer FBiH je govorio da će se vlada baviti privredom nakon što se izbori s virusom (za 2-3 mjeseca, odnosno nikad)", naveo je Kučuk u objavi na Facebooku.

No, naglasio je da im još posla predstoji, prije svega iz zakona kojeg je Vlada FBiH uputila Parlamentu FBiH, kroz amandmane izbaciti uvjetovanje za plaćanje doprinosa na minimalnu plaću, osloboditi firme bar 50 posto poreza na profit iz 2019 godine, tražiti da se 21 milion KM „koje je Vlada bez ikakve logike“ rasporedila kantonima i općinama usmjeri u pomoć privredi.

Kučuk napominje i da se treba, na nivou svih kantona, izboriti za isplatu dijela plaća.

U objavi na Facebook stranici Glas malih biznisa, naveo je, između ostalog, da su se izborili za oslobađanje plaćanja doprinosa na minimalne plate, kada su u pitanju mali biznisi, za oslobađanje doprinosa samostalnim poduzetnicima u niskoakumulativnim granama bez ikakvog uvjeta, oslobađanje od akontacije poreza na dobit bez ikakvih uvjetovanja, za precizije mjere kod moratorija na otplatu kredita.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije