UIO: Oduzeta 22 putnička motorna vozila u vrijednosti od 110.000 KM

Radiosarajevo.ba
UIO: Oduzeta 22 putnička motorna vozila u vrijednosti od 110.000 KM
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH su na nekoliko lokacija u općinama Tešanj i Teslić oduzeli 22 motorna putnička vozila, ukupne vrijednosti od 110.000 KM.

Na osnovu operativnih saznanja o krijumčarenju vozila iz Evropske unije u Bosnu i Herecgovinu, službenici UIO, Grupe za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja, Regionalni centar Tuzla, izvršili su provjere porijekla putničkih motornih vozila i poslovanja pojedinih auto-otpada.

Iz UIO preciziraju da su izvršene provjere na tri lokacije u Tešnju i Tesliću te pronađena 22 putnička motorna vozila bez dokaza o porijeklu i provedenoj uvoznoj carinskoj proceduri i plaćenim uvoznim dažbinama.

Prilikom provjera brojeva šasija i drugih dijelova korištena je oprema i znanje stečeno putem programa Vlade SAD-a – EXBS.

Protiv počinioca opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom bit će podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH pozvala je sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a.

Također, mogu se prijaviti i bilo kakve neprijatnosti s carinskim službenicima ili poreznim inspektorima UIO. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije