Optužnica protiv zaposlenika UIO BiH: Zahtijevao i primio novac

Anadolija
Optužnica protiv zaposlenika UIO BiH: Zahtijevao i primio novac
/ Arhiv/Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu za koruptivno krivično djelo protiv zaposlenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Naime, tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Šefkije Dacića, rođenog 1959. godine u Sjenici, Republika Srbija, državljanina BiH i Republike Srbije.

Optuženi se tereti da je u periodu od 20. novembra do 2. decembra 2016. godine, na području Bosne i Hercegovine, u svojstvu državnog službenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH – Regionalni centar Tuzla - vođe Carinskog referata graničnog prelaza Karakaj, koristeći svojstvo službenog lica i mogućnosti svoje funkcije u institucijama BiH, zahtijevao i primio novac od jednog lica kako bi mu dozvolio povratak vozila, za koje nije proveden carinski postupak prilikom uvoza u BiH.

U optužnici se navodi, da je optuženi u više navrata, od osobe kojoj je zbog carinskog prekršaja, oduzeto skupocjeno motorno vozilo Porshe Cayene, tražio i uzeo različite iznose novca, kako bi zloupotrijebio službeni položaj i pogodovao da se vozilo vrati iako je počinjen carinski prekršaj.

Tokom provedene istrage Tužilaštva BiH i SIPA-e, optuženi je lišen slobode nakon jednog od preuzimanja novca, te je prilikom pretresa novac pronađen. Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 217. stav 1. KZBiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije