Aktuelna vlast u BiH: Dvije godine mandata, ispunjena 4 od oko 1000 obećanja

Radiosarajevo.ba
Aktuelna vlast u BiH: Dvije godine mandata, ispunjena 4 od oko 1000 obećanja
/ Ispunjenost predizbornih obećanja nakon 2 godine mandata na vlasti
Istinomjer i dalje upozorava javnost o onome što stranke na vlasti prešućuju - alarmantno nizak procent ispunjenosti obećanja koje su stranke izricala tokom predizbornih kampanja.

Kada je u pitanju Vijeće ministara, tek deset posto obećanja datih u predizbornom periodu ima veliku vjerovatnoću da će biti ispunjena do kraja mandata, a čak 70 posto obećanja ima veoma malu vjerovatnoću ispunjenja.

U predizbornom periodu stranke koje su trenutno na vlast na državnom i entitetskim nivoima dale su oko 1000 obećanja. Najviše od njih dala je SDA - 54 na državnom i 218 na entitetskom nivou, dok je najmanje dao PDP (15). SDA takođe ima i najviše obećanja koja imaju veliku vjerovatnoću ispunjenosti 15 posto na entitetskom i državnom nivou.

Kada su u pitanju oblasti djelovanja, najviše obećanja, tradicionalno, daje se u oblastima ekonomije i socijalne politike. U ekonomskoj oblasti u Federaciji BiH, na primjer, dato je čak 167 predizbornih obećanja, od kojih su do sada ispunjena samo tri.  

Ovo je treći mandat kako Istinomjer analizira ispunjenost obećanja, a kako godine promiču, malo se mijenja u stepenu efikasnosti institucija vlasti. Prosjek od deset posto ispunjenja predizbornih obećanja je nešto što je konstanta u BIH.

Partije koje su ušle u vlast u mandatu 2014. - 2018. uglavnom se ne bave onim što su obećavale u predizbornom periodu, a ako su prisutni pomaci, obično se radi o spletu okolnosti.

Tako je, recimo, na državnom nivou primjetan trend da su među obećanjima koja imaju šansu da budu ispunjena mahom ona vezana uz reformsku agendu, drugim riječima, ono što je bilo imperativ. 

U prezentaciji koju je danas Istinomjer prezentirao, pronađite više zanimljivih detalja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije