Od 500 predizbornih obećanja ispunjena samo dva: Istinomjer za Vladu FBiH i Vijeće ministara

Radiosarajevo.ba
Od 500 predizbornih obećanja ispunjena samo dva: Istinomjer za Vladu FBiH i Vijeće ministara

Predizborna retorika obiluje obećanjima i vizijama bolje budućnosti, ali praksa je pokazala da kada pobjednici dođu na vlast, na svoja obećanja brzo zaborave. 

Nova garnitura vlasti, ona formirana nakon izbora  2014, nije se pokazala efikasnijom od prethodnih 

Prosjek od 5 posto ispunjenih obećanja po jednom mandatu i dalje je porazna statistika bh. vlasti kojoj svjedoči Istinomjer. Ovaj mehanizam za praćenje djelotvornosti institucija vlasti i stepena ispunjenosti obećanja, prati izabrane zvaničnike već treći mandat. 

Danas su predstavili analizu rada Vlade FBiH i Vijeća ministara u prvoj godini njihovog zvaničnog mandata. 

Od oko pet stotina obećanja koje su stranke i njihovi lideri dali u vrijeme predizborne kampanje, ispunjena su tek dva

- usvojeni su standardi za uvoz automobila EKO 4, te
- ukinuta dodatna naknada za rad zvaničnika u komisijama u toku radnog vremena. 

Sve ostalo, sve one divne riječi koje smo slušali uoči izbora, a tiče se reformi u ekonomiji, obrazovanju, unapređenju infrastrukture, pravosuđa, zdravstva, smanjenju troškova administracije, trenutno je na čekanju

Srednja, slaba ili nikakva vjerovatnoća ispunjenosti  

Za godinu dana rada, Vlada F BiH je uspjela ostvariti "značajan progres" tek u 2 posto predizbornih obećanja stranaka koje su je formirale. U slučaju Vijeća ministara BiH, taj procent je brojčano lošiji, ali procentualno nešto bolji - 4 obećanja, odnosno 3 posto. 

Zanimljivo da, kada je učinkovitost i stepen ispunjenosti obećanja u pitanju, Vlada FBiH i Vijeće ministara bilježe približno iste brojčane pokazatelje

Po njima procent obećanja u kojima nije ostvaren nikakav, odnosno ostvaren je mali napredak, kreće se oko 80 posto. 

Ostala obećanja kreću se u kategorije srednje vjerovatnoće da će biti ispunjena do kraja mandata.   

Ekonomija - oblast u kojoj se najviše obećava i najmanje ispunjava 

U oblasti ekonomije, u kojoj se standardno najviše obećava u predizbornim govorima, na nivou FBiH ni jedno obećanje nije ostvareno, a na dvadesetak obećanja je započet rad, ali rezultati nisu značajniji. 

Vuku se stari problemi, a neka obećanja su ponovljena već treći put, kao npr. SDA obećanje da će hitno biti usvojen Zakon o šumama, rečeno je na Istinomjerovoj konferenciji za medije. 

I u oblasti infrastrukture je mnogo ponovljenih obećanja, najviše u oblasti željeznica, od čega je jedino započeta obnova pruge Sarajevo - Gradina. 

Na državnom nivou, u oblasti ekonomije je zabilježen najveći napredak - 10 posto obećanja kod kojih je zabilježen progres. Dobar napredak je postignut u smislu usvajanja okvirne saobraćajne politike u BiH. 

Istovremeno, Strategija poljoprivrede nije usvojena iako je to bio preduvjet za korištenje evropskih fondova. Slično je i sa neusvajanjem zakona u oblasti energetike, što predstavlja kočnicu za razvoj. 

Zdravstvo na margini

Kada je zdravstvo u pitanju, nisu ostvarena dva značajna obećanja: ono HDZ-a da će svi građani imati pravo na zdravstvenu zaštitu, te ono SDA da će se zdravstveni osiguranici imati pravo liječiti i izvan kantona u kojem su osigurani. 

Na nivou države obećavalo se formiranje Ministarstva za zdravstvo, ali do toga još nije došlo. 

U oblasti vanjske politike 11 obećanja je ocijenjeno kao započeto, a tiču se pristupanja BiH Evropskoj uniji. 

Na ovom polju konstatiran je napredak, no on je više "pro forme" nego suštinski, jer ga nisu pratile određene reformske aktivnosti, rečeno je na današnjoj prezentaciji Istinomjera, na kojoj su prikazani rezultata rada Vlade Federacije BiH i Vijeća ministara BiH. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije