Tužilaštvo BiH podiglo novu optužnicu protiv heroja odbrane

7
Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo BiH podiglo novu optužnicu protiv heroja odbrane
Foto: Arhiv / Ilustracija

Tim tužilaca Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv 13 osoba, nekadašnjih komandanata i pripadnika Armije RBiH, koji se terete za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u mjestu Jošanica kod Foče u mjesecu decembru 1992. godine.

Tužilaštvo ih sumnjiči da su odgovorni za ubistva 56 civila srpske nacionalnosti, ranjavanje oko 10 žrtava te paljenje i uništavanje kuća, imovine, poljoprivrednih i pomoćnih objekata.

"Oružani napad koji su vodili i u kojem su učestvovali optuženi izvršen je na nebranjeno selo, naseljeno civilnim stanovništvom, a među žrtvama bilo je starijih osoba, žena i djece, najstarija žrtva bio je starac od 88 godina, a najmlađa žrtva bila je djevojčica od dvije godine. Neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način", naveli su iz Tužilaštva BiH.

Pogledajte snimak: Ovo su mladići koji su ulovili ajkulu u Jadranskom moru

Pogledajte snimak: Ovo su mladići koji su ulovili ajkulu u Jadranskom moru

Optuženi su:

1. Ferid Buljubašić, rođen 1953. godine u Foči
2. Ahmet Sejdić, rođen 1960. godine u Višegradu
3. Rašid Sobo, rođen 1965. godine u Foči
4. Ševko Glušac, rođen 1961. godine u Foči
5. Zakir Jamak, rođen 1969. godine u Višegradu
6. Bahrudin Muhić zv.“Bane“, rođen 1964. godine u Višegradu
7. Adem Fehrić, rođen 1962. godine u Višegradu
8. Mustafa Poljo, zv.“Musa“, rođen 1965. godine u Višegradu
9. Enver Kustura zv.“Pena“, rođen 1967. godine u Višegradu
10. Muhamed Liska, rođen 1973. godine u Višegradu
11. Sakib Čakar, rođen 1957. godine u Višegradu
12. Izet Sejdić, rođen 1955. godine u Višegradu
13. Munir Nalo, rođen 1970. godine u Višegradu.

"Optuženi Ahmet Sejdić, kao komandant brigade i član štaba TO, dodatno se tereti za zločine u selima Klisure, Bursići i Hadrovići u opštini Višegrad, 8.8.1992. godine, koja su bila izvan sukoba i nastanjena civilnim stanovništvom srpske nacionalnosti, gdje je prilikom napada ubijeno 8 civila srpske nacionalnosti, među kojima najstarija žrtva starica od 90 godina, jedan civil je ranjen a troje civila odvedeno u nezakonito zatočenje na području Višegrada, a kuće i objekti paljeni i uništavani.

Optuženi Ferid Buljubašić, kao komandant i nadređena osoba dodatno se tereti za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti u selima oko Čajniča u februaru 1993. godine, gdje je pri napadu u kojem su vojnici ARBIH, došli preko teritorije Crne Gore, na području sela Šapići, Trpinje, Trojan i Ponikve, pucanjem iz automatskog oružja ubijeno jedanaest civila srpske nacionalnosti među kojima su bili stariji muškarci i žene i jedno dijete, te ranjeno pet civila, a kuće i imovina paljeni i uništavani", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Navode optužbe Tužilaštva BiH će dokazivati pozivanjem više od 400 svjedoka kao i prilaganjem više od 1.200 dokaznih materijala.

Optuženi se terete za krivična djela:

- Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ BiH
- Povrede zakona ili običaja ratovanja iz člana 179. KZ BiH
- Organizovanje grupe ljudi i podstrekavanje na učinjenje krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina iz člana 176. KZ BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije