Ratni zločin na Ilidži: Tužilaštvu BiH podnijeta krivična prijava protiv Prstojevića i drugih

2
FENA
Ratni zločin na Ilidži: Tužilaštvu BiH podnijeta krivična prijava protiv Prstojevića i drugih
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Tužiteljstvu BiH podnijeta krivična prijava protiv Prstojevića i drugih

Krivična prijava protiv Neđeljka Prstojevića, bivšeg predsjednika Kriznog štaba i srpske opštine Ilidža i 44 pripadnika srpskih snaga, političkih i paradržavnih organa u ovoj općini tokom agresije na BiH (1992-1995.), podnesena je danas Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Da je spomenuta krivična prijava, shodno odredbama KZ-a i ZKP-a BiH, predata Državnom tužilaštvu, potvrdio predsjednik Koordinacije 13 ilidžanskih nevladinih organizacija Irsan Lekić u ime podnositelja prijave - Koordinacije i jedne fizičke osobe.

Kako je iz Koordinacije ranije saopćeno, za postupanje u vezi sa spomenutom prijavom opunomoćena je advokatica Sabina Mehić, a među zainteresiranima za ovaj slučaj je i Sanja Jažić, djevojačko Galešić, kćerka medicinske sestre Jagode Galešić, koja je 15. maja 1992. godine na Ilidži sa još četiri ranjenika oteta iz sanitetskog vozila u pratnji UNPROFOR-a, nakon čega su svi mučki likvidirani.

Novi zemljotres uzdrmao Sarajevo: Da li ste vi osjetili potres? Građani se javljaju, EMSC još šuti

Novi zemljotres uzdrmao Sarajevo: Da li ste vi osjetili potres? Građani se javljaju, EMSC još šuti

Iz Koordinacije NVO-a podsjećaju da je Haški tribunal (ICTY) u sklopu pravomoćnih presuda bivšim zvaničnicima RS-a Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajšniku i Biljani Plavšić, te generalima VRS-a - Ratku Mladiću, Dragomiru Miloševiću i Stanislavu Galiću, između ostalog, utvrdio da je na području općine Ilidža počinjen progon, zločin protiv čovječnosti, kao dio cilja trajnog uklanjanja Bošnjaka i Hrvata s tih prostora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije