Elmedin Konaković i Oliver Varhely nakon oštrog pisma obavili 'težak i dug razgovor'

8
Radiosarajevo.ba
Elmedin Konaković i Oliver Varhely nakon oštrog pisma obavili 'težak i dug razgovor'
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković uputio je 17. maja otvoreno pismo evropskom komesaru za proširenje i susjedstvo Oliveru Varhelyiju, u kojem je reagovao na medijska izvještavanja da se Varhely javno pridružio "sramnoj propagandi predsjednika Srbije" kada je u pitanju rezolucija o genocidu u Srebrenici.  

Konaković je u pismu poručio komesaru da je od njega očekivao odgovorniji, ozbiljniji, humaniji stav po pitanju rezolucije o genocidu u Srebrenici, te da "zbog funkcije koju obavlja mora znati da su njegove riječi teške i bolne, pogotovo onda kada su u sukobu sa onim što su univerzalne ljudske vrijednosti, moralne norme, međunarodno pravo i konvencije UN".

Kako je ministar Konaković danas kazao u izjavi za Fenu, nakon tog pisma imao je težak i dug razgovor s Varhelyjem, a stavovi sagovornika će biti objavljeni u toku dana putem zajedničkog saopćenja.

Red Army zapalio oduzete transparente od navijača Zrinjskog, pogledajte snimak

Red Army zapalio oduzete transparente od navijača Zrinjskog, pogledajte snimak

"S Varhelyjem sam imao odličnu saradnju tokom procesa evropskih integracija, ali moram napomenuti da, kada je riječ o rezoluciji i generalno Srebrenici, mi tu imamo stav koji je osjetljive naravi. Sagledali smo njegovu izjavu i naše stavove sa više strana i mislim da ćemo u toku dana izaći sa zajedničkim saopćenjem po pitanju naše saradnje i reakcija", kazao je Konaković.

Ministar dodaje da je na pismo Varhelyju bilo dosta reakcija po društvenim mrežama, ali nije imao direktnu komunikaciju sa drugim sudionicima.  

"Vidio sam komentare i kroz medije i kroz društvene mreže, ali nisam imao drugih kontakata osim s Varhelyjem", zaključio je Konaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije