Sramotno: Pejka Medić napušta BHRT nakon Dodikove najave, poručila "još ćete vi nas gledati"

17
Radiosarajevo.ba
Sramotno: Pejka Medić napušta BHRT nakon Dodikove najave, poručila "još ćete vi nas gledati"
Foto: Facebook / Pejka Medić

Nakon što je predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik pozvao 'Srbe da napuste državne institucije', a 'nagovara i Hrvate', poslušala ga je bivša direktorica BH Radija 1 Pejka Medić.

Ona je na društvenim mrežama podijelila Dodikov govor te kazala da će napustiti BHRT, ali - neće dati otkaz.

"Mile je u pravu, treba napustiti "zajedničke" institucije. Bilo jednokratno ili trajno nisam sigurna.

Teška saobraćajna nesreća u BiH: Do sudara došlo usljed preticanja

Teška saobraćajna nesreća u BiH: Do sudara došlo usljed preticanja

Ali znam da nisu ni zajedničke ni državne. Već vještačke kao BiH. I treba ih napustiti. Ja ću biti prva, odlazim iz BHRT-a u utorak. Pozivam sve Srbe u Sa da to isto učine", napisala je Medić.

У праву је Миле, треба напустити “заједничке” институције. Да ли једнократно или трајно нисам сигурна. Али знам да оне нису ни заједничке ни државне. Већ вјештачке као и БиХ. И треба их напустити. Ја ћу ево прва, напуштам БХРТ у уторак. Позивам све Србе у Са да то исто учине.

Posted by Пејка Медић on Sunday, April 9, 2023

Na Twitteru je napisala da "nema otkaza, samo trenutno 'zamrzavanje' radnog mjesta. Poručila je i "još ćete vi nas gledati".

Medić je u nekoliko navata i ranije bila u centru skandala. Tako je, kako su pisali mediji 2022. godine, podigla disciplinsku prijavu protiv urednika dramskog i dokumentarnog programa BH Radija 1 Mirze Skenderagića i Miralema Ovčine jer su emitovali audio izvještaj kojeg je ustupio Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, a u kojem je izgovorena formulacija "srbo-četnički agresor".

Također, iz emitovanja je izbacila prilog o 30. godišnjici opsade Sarajeva, autora Amira Sužnja. Njeno zvanično objašnjenje je bilo da to čini zato što je morao biti emitovan prilog o 77 godina postojanja Radiotelevizije BiH.

Međutim, prema nezvaničnim informacijama, Medić je zamjerila autoru što u prilogu nije imao "dvije strane priče". Praktično to bi značilo da su, prema njenoj viziji, u opsadi Sarajeva trebali govoriti i oni koji su pucali po gradu.

Dodik otvoreno prijeti državi BiH: Pozvao Hrvate da zajedno sa Srbima napuste institucije BiH

Dodik otvoreno prijeti državi BiH: Pozvao Hrvate da zajedno sa Srbima napuste institucije BiH

Podsjetimo, Dodik je poručio Sjedinjenim Američkim Državama da neće određivati kako će se ovdje stvari rješavati. Bosnu i Hercegovinu je nazvao kolonijom i sebe je predstavio kao vođom antikolonijalne pobune. Bošnjake je pozvao da mu se pridruže u toj pobuni.... ili će početi povlačenje stranaca iz Bosne i Hercegovine ili će oni ovdje uvesti svoje trupe. Smatra da još postoji šansa za razgovor i da u tom dijalogu Sarajevo može, kako je naveo, nešto i da izvuče.

"Ako sami budemo donosili odluke, neće dobiti ništa. Nudimo razgovor bez stranaca, da vidimo šta je moguće. Ako neće dijalog, svjesno biraju neizvjesnost", izjavio je Dodik za srbijanski list Politika.

Izjavio je da pokušava uvjeriti Hrvate da zajedno sa Srbima jednokratno napuste institucije BiH i istakao da u trezoru RS postoje spremni svi zakoni, uredbe i podzakonski akti da poslije sat i po skupštinskog zasjedanja RS postane nezavisna država.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije