SDA o Dodikovim prijetnjama: "To je posljedica slabosti i dvostrukih aršina međunarodne zajednice"

9
Radiosarajevo.ba
SDA o Dodikovim prijetnjama: "To je posljedica slabosti i dvostrukih aršina međunarodne zajednice"
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović

Stranka demokratske akcije oglasila se povodom prijetnji predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika da se ovaj entitet sprema odvojiti od države Bosne i Hercegovine te da poziva i Hrvate da napuste državne institucije.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Posljednje prijetnje Milorada Dodika secesijom entiteta RS, uz tvrdnje da već ima spremne odluke za taj čin, posljednji su alarm za bosanskohercegovačko pravosuđe i međunarodnu zajednicu.
Njegovo provokativno negiranje genocida i otvoreno najavljivanje secesije direktna je posljedica slabosti i dvostrukih aršina međunarodne zajednice, koja žmiri na secesionističku politiku vlasti RS-a i kontinuirano obespravljivanje Bošnjaka koji žive u tom entitetu, dok istovremeno trenira strogoću prema bošnjačkim predstavnicima.

RK Bosna ostvarila veoma važnu pobjedu i napravila korak ka ulasku u Premijer ligu BiH

RK Bosna ostvarila veoma važnu pobjedu i napravila korak ka ulasku u Premijer ligu BiH

Umjesto da vrše svoj mandat i iskoriste ovlasti i zaustave Dodika, dio država članica PIC-a i OHR te ovlasti koristi za pokušaje disciplinovanja onih Bošnjaka koji se suprostavljaju secesionističkim politikama.

Krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica konačno odustane od neodgovorne, kratkovide i kukavičke politike koja nas je do ovdje dovela, i krajnje je vrijeme da bosanskohercegovačko pravosuđe sankcioniše secesioniste zbog upornih i direktnih prijetnji rušenjem ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine.

Dalje ignorisanje ovakvih otvorenih prijetnji i tolerisanje aparthejda u kojem žive Bošnjaci u entitetu RS, ali i neravnopravnosti koja im se pokušava nametnuti na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, sasvim sigurno će se odraziti na odnose u BiH i stabilnost u cijelom regionu", navodi se u saopćenju SDA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije