Dodik otvoreno prijeti državi BiH: Pozvao Hrvate da zajedno sa Srbima napuste institucije BiH

8
Radiosarajevo.ba
Dodik otvoreno prijeti državi BiH: Pozvao Hrvate da zajedno sa Srbima napuste institucije BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, izjavio je da pokušava uvjeriti Hrvate da zajedno sa Srbima jednokratno napuste institucije BiH i istakao da u trezoru Republike Srpske postoje spremni svi zakoni, uredbe i podzakonski akti da poslije sat i po skupštinskog zasjedanja RS postane nezavisna država.

Govoreći o krizi koja je nastupila u odnosima sa Zapadom zbog pitanja rapodjele imovine, Dodik je izrazio uvjerenje da su stvari došle do zida.

Prema njegovim riječima, ili će početi povlačenje stranaca iz BiH ili će oni ovdje uvesti svoje trupe.

Ivica Puljić otkrio pozadinu: Evo kako i preko koga Željka Cvijanović zahtijeva da se obrati UN-u

Ivica Puljić otkrio pozadinu: Evo kako i preko koga Željka Cvijanović zahtijeva da se obrati UN-u

Dodik smatra da još postoji šansa za razgovor i da u tom dijalogu Sarajevo može nešto i da izvuče.

"Ako mi sami budemo donosili odluke, neće dobiti ništa. Nudimo razgovor bez stranaca, da vidimo šta je moguće. Ako neće dijalog, svjesno biraju neizvjesnost", izjavio je Dodik za "Politiku".

On je naglasio da RS odbija da živi u neustavnoj BiH.

"Da ne otkrivam sve detalje, reću ću dio: BiH će funkcionirati samo dok u njenim strukturama sjede sva tri naroda. Pokušavam da uvjerim Hrvate da jednokratno napustimo institucije BiH", istakao je Dodik.

On je upitao šta će se desiti kada se svi ljudi iz RS vrate u institucije ovog bh. entiteteta.

"Mislite li da ne radimo na tome? Radimo, i nismo daleko od te odluke. Nemojte nas isprobavati, preporučujem da razgovaramo. Nemojte da se igrate s imovinom, povući ćemo sve ljude. Možete da probate, ali bolje nemojte. U našem trezoru postoje spremni svi zakoni, uredbe i podzakonski akti da poslije sat i po skupštinskog zasijedanja RS postane nezavisna država. Nemojte nas gurati u ćošak. Ne sabijajte oprugu koja će odskočiti i koja će vas preskočiti", rekao je Dodik.

Predsjednik RS je naglasio da Srbi zaslužuju da imaju svoju državu.

"Banalne priče, kako je Brčko slabi trbuh i slične koještarije, jesu ratne priče. Mi razmišljamo o mirnodopskoj republici. Amerikanci su sve probali i nisu nas slomili, sa 60.000 vojnika i svim tim visokim predstavnicima", naveo je, između ostalog, Milorad Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije