Prve reakcije iz RS na Dodikove prijetnje: "Ispalio je preteške riječi koje štete srpskom narodu"

16
Radiosarajevo.ba
Prve reakcije iz RS na Dodikove prijetnje: "Ispalio je preteške riječi koje štete srpskom narodu"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

"Milorad Dodik ispalio je nove teške, preteške riječi, u ova nesigurna vremena. Sve što je izgovorio ide na štetu čitavog srpskog naroda ne samo onog u RS. Svjesno provocira i izaziva tenzije, a razloge treba potražiti u skretanju pažnje javnosti sa sve teže ekonomske situacije u RS".

Ovo je ne Facebook profilu objavila Jelena Trivić nakon što je Dodik pozvao na izlazak Hrvata i Srba iz državnih institucija BiH i na 'protjerivanje stranaca'.

"Uskoro dolazi puno toga na naplatu, više od 1,2 milijardi maraka kredita. Fiskalna stabilnost RS je upitna. Ugrožena je isplata plata u javnom sektoru, isplata penzija i svih drugih plaćanja iz budžeta. Prekomjerno trošenje javnih sredstava desetine miliona koje su se slijevale na račune rodbnskih i kumovskih firmi putem namještenih tendera, kupovina glasova pred izbore u nekoliko posljednjih ciklusa, sada dolaze na naplatu", upozorila je Trivić.

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

Kazala je kako Dodik hiljaditi put poziva na otcjepljenje RS. Pročitajte ostatak njene objave.

"Kada nijedna ozbiljnija finansijska institucija ne želi da kupi obveznice koje izdaje RS, natjerali su premijera Radovana Viskovića na put u daleku Kinu, a sve u nastojanju da negdje nađe spas. Dok traje taj proces, vrhovni lider režima teškim izjavama blati vodu. Hiljaditi put govori o otcjepljenju, odnosno nezavisnosti RS.

Vremena su takva da bi tenzije trebalo spustiti na minimum, ali on radi upravo suprotno. Nije ga čak ni briga. Jedna zakašnjela plata na njegovo neizmjerno bogatstvo mu ništa ne znači. Za većinu građana RS samo jedna plata je pitanje opstanka, biti ili ne biti. O penzijama da i ne pričamo. Ali Dodik kocka sa sudbinom Srba u RS nije strano. Sigurno ima maćehu. Njegovi bankovni računi nisu u minusima. Ako njegovi potezi dovedu do eskalacije sukoba i pređu sa političkog nivoa na drugi, neće biti u prvoj liniji odbrane RS, kao što nije bio ni kada se stvarala, već na nekoj bezbjednoj destinaciji, i narodu kako to ide.

Dodik svjesno žrtvuje interese srpskog naroda za interese velikih sila u čijem je džepu. Njegova retorika izgleda kao pokušaj provociranja novih 27. Mart nakon kojeg bi, kao i nekada, Srbi koristili kao alat u tuđim rukama i prokockali teško stečenu slobodu koju imamo u RS. Bilo kakav sukob u RS nije se mogao mirno posmatrati i tako bi se val nesigurnosti kotrljao Balkanom. Srbima ne treba ni najmanji sukob! Jedini kome je potreban sukob je Dodik, jer to je njegov prirodni ambijent. Srbima je potreban mir, stabilnost i ekonomski prosperitet.

Konaković: "Besmisleno je Dodikove izjave komentarisati na dnevnoj bazi, secesija ne dolazi u obzir"

Konaković: "Besmisleno je Dodikove izjave komentarisati na dnevnoj bazi, secesija ne dolazi u obzir"

Posebno je bolno slušati njegove koalicione partnere iz Sarajeva sa kojima vlada zajednički djeluje. Uvjeravali su svoju javnost da se Milorad Dodik promijenio, da su teške riječi i tenzije prošlost, sada se bore da objasne trenutnu situaciju svojim glasačima i ne ide im baš najbolje. Međunarodna zajednica je zažmirila na očiglednu izbornu krađu sve u nadi da će se Dodik, nakon što je lažno stečen legitimitet, promijeniti. Sada se i oni muče kako objasniti ovo podizanje tenzija u njihovim matičnim državama. Ne zanimaju me previše glasači u FBiH, ne zanima me međunarodna zajednica, zanimaju me prvenstveno narod RS.

I narod RS je u ozbiljnoj opasnosti da će ovakvim "vođstvom" uskoro ostati usamljeni i na milost i nemilost finansijskih/političkih šokova", napisala je Trivić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije