Snažna podrška Velike Britanije sa BiH: Podžić sutra sa britanskim parlamentarcima

6
F.V.
Snažna podrška Velike Britanije sa BiH: Podžić sutra sa britanskim parlamentarcima
Foto: Ambasada Velike Britanije / Sifet Podžić i Liz Truss

Osmočlana delegacija britanskog parlamenta doputovat će sutra u Bosnu i Hercegovinu kako bi se susrela sa ministrom odbrane Bosne i Hercegovine Sifetom Podžićem (DF).

Posjeta britanske delegacije predstavlja nastavak odlične saradnje između Ministarstva odbrane BiH i Ujedinjenog Kraljevstva (UK), kažu u MOBiH.

U britanskoj delegaciji će biti: Bob Stewart, inače bivši britanski oficir i zapovjednik britanskog bataljona u okviru mirovnih snaga Ujedinjenih naroda (UN) u BiH, Fleur Anderson, Jackie Doyle Price, Karen Anne Bradley, Martin Wiackers, Tony Lloyd, Alyn Smith i David Doogan.

Sve spremno za koncert povodom Dana Evrope: Više od 250 đaka iz Sarajeva prisustvovalo probi u NPS

Sve spremno za koncert povodom Dana Evrope: Više od 250 đaka iz Sarajeva prisustvovalo probi u NPS

Podsjećamo, ministar Podžić se prije dvije sedmice zajedno sa i načelnikom Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnikom Senadom Mašovićem, sastao prvo sa specijalnim izaslanikom britanskog premijera za zapadni Balkan Stuartom Peachom, a zatim je ugostio je ministricu vanjskih poslova Velike Britanije Elizabeth Truss u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu.

Podžić je tokom sastanaka sa Peachom istaknuo izuzetnu saradnju MO i OS BiH i Oružanih snaga UK, a ministar Podžić je iskoristio priliku da iskaže zahvalnost Vladi UK-a na interesovanju za Bosnu i Hercegovinu, te da naglasio značaj podrške i pomoći u realizaciji brojnih projekata u BiH koji se odnose na jačanje odbrambenih kapaciteta.

Ministrica vanjskih poslova Truss tokom sastanka sa ministrom Poddžićem istaknula naglasila je budućnost Bosne i Hercegovine leži u suverenosti, kao i „jačanju partnerstva s NATO-om i zemljema poput Ujedinjenog Kraljevstva”.

Ona je također naglasila predanost Ujedinjenog Kraljevstva miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, te buduće planove za veći stepen ekonomske i sigurnosne saradnje, uprkos secesionističkim i ruskim pokušajima da izvrše uticaj i destabliziraju zemlje.

Tom prilikom ministrica je najavila investiciju u vrijednosti od 100 miliona dolara na zapadni Balkan do 2025. godine putem Plana investicijskog partnerstva.

Iako se Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine već godinama suočava sa privremenim finansiranjem, činjenica je da u protekle tri godine realizirano niz projekata koji su prepoznati od strane Velike Britanije, koja je ujedno i jedan od najvećih donatora Ministarstvu odbrane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije