Ministar Podžić prijavio MUP RS zbog popisivanja pripadnika OSBiH

3
F. V.
Ministar Podžić prijavio MUP RS zbog popisivanja pripadnika OSBiH
Foto: Radiosarajevo.ba / Ministar Podžić i Oružane snage BiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić potvrdio je za portal Radiosarajevo.ba da je sigurnosnim agencijama u BiH, odnosno Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA), Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), kao i Ministarstvu sigurnosti BiH prijavio aktivnosti Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske na popisivanju pripadnika Oružanih snaga BiH koji žive na teritoriji bh. entiteta Republika Srpska.

O slučaju je upoznat i EUFOR.

Podžić je za Radiosarajevo.ba kazao kako očekuje da nadležne agencije izvrše odgovarajuće provjere, te zauzmu stajalište o tome je li u ovom slučaju bilo kršenja zakona, odnosno krivičnog djela.

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

„U dosadašnjim aktivnostima sa MUP-om RS sve informacije koje su bile potrebne u kontekstu sektora odbrane, odnosno Oružanih snaga BiH su tražene preko Ministarstva odbrane BiH, te su iste dostavljane, to jeste na taj način je vršena komunikacija. Ove aktivnosti u vezi sa popisivanjem pripadnika OSBiH su bile neobične i zato je cijeli slučaj prijavljen nadležnim agencijama koje vrše provjere“, rekao je za portal Radiosarajevo.ba ministar Podžić, dodajući da ne želi prejudicirati njihovo stajalište po ovom pitanju.

Također, nije želio iznositi osobne zaključke u pogledu navedenih aktivnosti MUP-a RS, prepuštajući, naravno, stvar istrazi.

Prema informacijama ministra Podžića, nakon njegove reakcije ove aktivnosti su zaustavljene!

Podsjetimo, slučaj je otkriven nakon što je vršeno popisivanje pripadnika OSBiH iz reda bošnjačkog naroda s područja Bratunca.

Nakon reakcija Ministarstva odbrane BiH, MUP RS je proširio svoje aktivnosti i na pripadnike OSBiH iz drugih naroda.

Kako su mediji ranije prenijeli, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač kazao je ranije za RTRS kako “uputstvom MUP-a RS-a iz 1994. koje je ažurirano prošle godine, definirano je prikupljanje niza drugih relevantnih informacija s ciljem vladanja sigurnosnom situacijom”.

Lukač je tvrdio da je riječ o klasičnom policijskom poslu kakav obavljaju sve policijske snage u svijetu, a cilj je da se očuva mir i dobra sigurnosna situacija u Republici Srpskoj, ali i cijeloj BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije