Misterija spiskova OSBiH i drugih: MUP RS ima odgovornost za mir i stabilnost

6
Faruk Vele
Misterija spiskova OSBiH i drugih: MUP RS ima odgovornost za mir i stabilnost
FOTO: Radiosarajevo.ba / Oružane snage BiH i pripadnici MUP-a RS

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) vrši popis svih pripadnika svih sigurnosnih službi i Oružanih snaga BiH koji se nalaze na teritoriji tog entiteta.

Portal Istraga.ba prenio je sinoć informaciju da, u policijske centre MUP-a RS dostavljen je obrazac „D-19“ sa tabelom u koju bi policijski službenici trebali upisivati lične podatke pripadnika sigurnosnih agencija i Oružanih snaga BiH koji žive ili rade u njihovom reonu.

Šta je rekao Lukač?

Ibrahimović o odluci da završi karijeru: "Bilo je teško zbog mog ega..."

Ibrahimović o odluci da završi karijeru: "Bilo je teško zbog mog ega..."

Informacije portala Radiosarajevo.ba iz više izvora potvrđuju navedena saznanja.

Štaviše, prema saznanjima do kojih smo došli, vrh Oružanih snaga BiH i Ministarstva sigurnosti BiH je upoznat s navedenim aktivnostima te su vršili odgovarajuće provjere.

Navodno je cijela stvar otkrivena nakon što su najmanje dvojica pripadnika Oružanih snaga BiH iz Bratunca potvrdila da su bili obuhvaćeni navedenim aktivnostima, i to jer im je Bošnjak zaposlen u strukturama MUP-a RS došao kako bi „ažurirao svoju dokumentaciju“.

U provjerama navedenih saznanja zatraženo je objašnjenje i od vrha MUP-a RS, tačnije ministra Dragana Lukača koji je nadležnima objasnio da je riječ o „uobičajenim aktivnostima“ iz ovlaštenja i nadležnosti MUP-a RS, a ne određenim vanrednim aktivnosti, te da nema razloga za zabrinutost i uznemiravanje javnosti. Provjerama je ustanovljeno da takvi popisi zaista jesu rađeni i ranije, no ovakva postupanja otvaraju neka pitanja.

Sigurnosne agencije u svojom postupanjima bi morale voditi i o širem kontekstu kada vrše svoja postupanja.

Naravno, osim ako ne žele svjesno da budu krivo shvaćene. Zabrinutost predstavlja sama činjenica da takve informacije stižu u vrijeme kada javnim diskursom dominiraju informacije o agresiji Rusije na Ukrajinu, dok međunarodni mediji sve češće pišu o opasnostima prelijevanja sukoba na prostore Balkana, te da je „BiH naredna“, dok se održavaju skupovi Putinovih „humanitaraca, notornih „Noćnih vukova“, dok se održavaju “taktičko-tehnički” zborovi (!?), vrše policijske vježbe, pokazuje oružje, a ulicama bh. gradova kreću borbena vozila DESPOT…

Nakon takvih aktivnosti nije čudo da se pojavljuju (dez)informacije da se „u Lukavici dijeli oružje“, odnosno dok među građanima kolaju viber poruke o mogućoj eskalaciji sukoba („da se prati Drina“), što su sigurnosne agencije demantirale.

Ovo ja jasno ukazuje da se protiv BiH vode određene hibridne operacije, pa aktivnosti s obilježjima informacijskog i psihološkog ratovanja, smišljeno plasiranih dobro strukturiranih deizinformacija i drugih aktivnosti koje trebaju da izazovu strah, paralizu, paniku…

Sigurnosni paradoks

U tim okolnostima svi dijelovi sigurnosnog sistema države Bosne i Hercegovine, uključujući i MUP RS imaju značajnu odgovornost za očuvanja stabilnosti i mira, te kao takvi polažu odgovornost građanima Bosne i Hercegovine, koji kao porezni obvaveznici plaćaju ono što oni rade! Odgovorni su i pred međunarodnom zajednicom i javnošću koja je sve zabrinutija dešavanjima u Europi.

Bilo kakve ovlasti pa i one MUP RS-a (koje same po sebi nisu sporne u zakonskim okvirima) ne smiju i ne mogu biti iznad odgovornosti za stabilnost i mir, te u tom smislu i ta institucija ima obavezu da javnost informira o svojim aktivnostima i da ih objasni.

Kako ministar Lukač može tražiti da mu se vjeruje kada on sam nema povjerenja u svoje partnere iz sigurnosnog sektora BiH, a de ne govorim o građanima, bez obzira na etničko porijeklo?

Samo tako nećemo doći u situaciju koja se stručno naziva „sigurnosni paradoks“, gdje aktivnosti jedne strane (navodno radi sigurnosti) povlače za sobom vidljive aktivnosti potencijalne „druge strane“, što može da procese u zemlji gura u negativnom smjeru i da dalje uznemirava građane, do opasnosti od eskalacije. Paradosk je u tome da se radom „na stabilnosti“ stvara prostor za nestabilnost!?

Stoga svi akteri u Bosni i Hercegovini su odgovorni za mir i stabilnost naše zajedničke domovine u teškim okolnostima geopolitičkih potresa, te se kao takvi moraju i ponašati. Kao takvi će odgovarati pred građanima, ali i historijom. Nepovjerenje i strah je lako izazvati, mudrost i odgovornost je iskrenoj u gradnji povjerenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije