Nelson: Veliki dan za Oružane snage, BiH je na svom putu ka NATO ušla u novu fazu

1
Radiosarajevo.ba
Nelson: Veliki dan za Oružane snage, BiH je na svom putu ka NATO ušla u novu fazu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Zavirite u unutrašnjost američkih helikoptera
helikopteri3

U kasarni “Rajlovac” upriličena je svečana primopredaja novih američkih helikoptera, namijenjenih Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH).

Radi se o četiri helikoptera, čiji je ugovor o nabavi ukupne vrijednosti 38,539.378 američkih dolara, od čega je Bosna i Hercegovina sudjelovala s 4,360.000 dolara, odnosno 7,5 miliona konvertibilnih maraka, kroz program Foreign Military Sales (FMS). Preostali iznos osigurala je Vlada SAD sredstvima iz američkog programa pomoći prijateljskim zemljama Foreign Military Financing (FMF).

Helikopter vojne oznake UH-1H-II Huey II modernizirana je, poboljšana i za održavanje jeftinija varijanta helikoptera opće namjene UH-1H Iroquois (poznat i kao „Huey“), koji se nalazi u inventaru Brigade zračnih snaga i protuzračne obrane OS BiH.

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Ambasador SAD u BiH Eric Nelson poručio je kako je BiH na svom putu ka NATO je ušla u novu fazu u svojim odnosima provedbe reformi koje su ključne da bi BiH postigla standarde i vrijednosti koje vladaju u zemljama članicama.

"Naša investicija u kapacitetu OS BiH će pomoći da na najbrži mogući način dođu do tih standarda euroatlantske zajednice", kazao je Nelson. 

Ocijenio je kako svjedočimo velikom danu za OSBiH i za partnerstvo SAD-a i BiH.

Istovremeno, iskazao je zadovoljstvo činjenicom da su spomenuti helikopteri postali odmah operativni te da mogu koristiti svim građanima BiH, bilo da se radi o poplavama, požarima ili bilo kojim drugim vanrednim situacijama.

OSBiH, kako je kazao, zaslužuju podršku “jer se radi o instituciji na državnom nivou koja je pokazala visoku profesionalnost i integritet u obavljanju vlastitih dužnosti na dobrobit svih u BiH, te su u međuvremenu postale provjereni partner NATO-a, kao i EU i UN-a u operacijama očuvanja mira”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije