Špekulacije o sukobima: Ko i zašto širi paniku među bh. građanima?

24
F. V.
Špekulacije o sukobima: Ko i zašto širi paniku među bh. građanima?
Foto: Twitter EUFOR / EUFOR-ovi vojnici u BiH

Sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine nemaju informacije o potencijalnim sukobima i incidentima u našoj zemlji, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

Ova informacija dolazi nakon što su nepoznate osobe kreirale poruke u kojima bh. građane, putem viber i grupa na društvenim mrežama upozoravaju na navodne „skore sukobe u BiH“.

U pitanju je dezinformacija, potvrđeno je, prenio je ranije portal Istraga.ba.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Izvori bliski sigurnosnim agencijama BiH potvrdili su, također, i za naš portal da su navedene informacije lansirane očito smišljeno s ciljem produciranja panike i straha.

U navedenoj (dez)informaciji se pominju se tako datumi od sredine do marta ove godine u kontekstu potencijalnih nemira kojeg bi mogle izazvati četničke grupe, ruski plaćenici i druge radikalne grupe. S tim u vezu se dovode i pojedini dijelovi Oružanih snaga BiH.

“Voljeli bi da nije i da nisu upravu ali po svemu sudeći 80% provjerene informacije . Molimo zato članove koji imaju mogućnosti da posmatraju prelaze preko granice na Drini i primjere nešto sumnjivo da jave u državne službe bez razmišljanja OSA ili SIPA-u”, navodi se u poruci koja kruži viber i drugim grupama.

Zanimljiv osvrt u tom smislu dao je prof. dr. Kenan Dautović, profesor Odsjeka za sigurnosne i mirovne studije Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i bivši zamjenik komandanta Operativne komande za operacije Oružanih snaga BiH (OSBiH).

„Dolazak rezervnih snaga EUFOR-a rezultat je procjene mogućnosti narušavanja sigurnosne situacije u BiH od Putinovih separatističkih eksponenata na Zapadnom Balkanu i u praksi prevencije konflikta se naziva preventivno raspoređivanje.

Da je postojala ovakva spremnost 90-tih, BiH bi bila pošteđena bestijalne agresije.

No, ipak, što bi rekao jedan naš heroj, budi budan“, napisao je Dautović na društvenim mrežama.

Kao što je oprez u ovakvim situacijama na domaćem i međunarodnim planu poželjan, jednako tako bilo kakvi panični ispadi i strah nisu dobri saveznici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (24)

/ Povezano

/ Najnovije