Ministar Podžić razgovarao sa Schmidtom o vojnoj imovini i lokacijama

2
Radiosarajevo.ba
Ministar Podžić razgovarao sa Schmidtom o vojnoj imovini i lokacijama
Foto: MO BiH / Schmidt i Podžić

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić, sa saradnicima, razgovarao je 17. marta 2022. godine sa visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu gospodinom Christianom Schmidtom i njegovim saradnicima.

Tokom susreta Ministar se zahvalio visokom predstavniku Schmidtu na interesu da posjeti našu instituciju, te ga je informirao o težišnim aktivnostima MO i OS BiH u vremenu pojačanih sigurnosnih i ekonomskih izazova kako u našoj zemlji, tako i u cijeloj Evropi.

Gospodin Schmidt je, također, tokom razgovora upoznat o ključnim zadacima Oružanih snaga BiH, kao što su proces deminiranja, gdje su ostvareni izvanredni rezulati, o učešću u mirovnim operacijama, kao i o procesu rješavanja viškova naoružanja i municije i projektima osiguranja skladišta naoružanja i municije koja su u posjedu OS BiH.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Visoki predstavnik se posebno interesirao za mogućnosti i modalitete pomoći MO i OS BiH od strane Ureda visokog predstavnika kroz angažman i saradnju sa odgovornim državnim institucijama, ali i o mogućim vidovima pomoći odbrambenim institucijama kroz bilateralnu saradnju sa Saveznom Republikom Njemačkom.

Tokom razgovora razmjenjena su mišljenja i o statusu neperspektivne nepokretne vojne imovine i vojnih lokacija koje su spremne za predaju entitetima, a koje dodatno opterećuju budžet MO BiH.

Ministar Podžić se osvrnuo i na poteškoće i izazove koje institucije odbrane BiH imaju uslijed nedovoljnih sredstava u budžetu za odbranu, kao i njegovim neusvajanjem što predstavlja veliki problem kako za MO i OS BiH, tako i za cijelu državu.

Na sastanku se razgovaralo i o negativnim implikacijama izazvanih blokadom rada državnih institucija i nedonošenjem potrebnih odluka na nivou Predsjedništva BiH, što u osnovi onemogućava upotrebu i angažman OS BiH na ispunjenju zakonom predviđenih misija i zadataka.

Ocijenjeno je kako je od vitalnog značaja vratiti se u institucije i preuzeti odgovornost za funkcioniranje svih segmenata društva na dobrobit svih naroda i građana u Bosni i Hercegovini.

Nj.E. Schmidt je kazao da je njegova misija podrška jačanju državnih institucija, njihova funkcionalnost, te je obećao da će u skladu sa njegovim ovlastima i kompetencijama pomoći u jačanju kapaciteta Oružanih snaga BiH.

Ministar Podžić je zahvalio gospodinu Schmidtu na posjeti i kazao da uprkos činjenici da institucije odbrane rade u složenom operativnom okruženju i uz ozbiljna ograničenja po pitanju materijalnih resursa, postoji nada i optimizam zajedničkog rada i napora na stvaranju uvjeta za sveukupni društveni napredak, navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane BiH.

Schmidt i Podžić na sastanku sa svojim predstavnicima - undefined

Foto: MO BiH: Schmidt i Podžić na sastanku sa svojim predstavnicima

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije