Njemački medij: Schmidt bi mogao suspendirati Dodika, ali i institucije RS

14
Radiosarajevo.ba
Njemački medij: Schmidt bi mogao suspendirati Dodika, ali i institucije RS
Foto: Arhiv / Schmidt, Dodik i Putin

Ugledni njemački magazin Der Standard danas je objavio tekst o Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH pod naslovbom "Tenzije u Bosni: Dodik napušta sjednicu zbog Ukrajine".

List na početku teksta navodi da je lider SNSD-a napustio u srijedu sjednicu državnog Predsjedništva zbog Ukrajine.

"Proruski, krajnje desničarski političar, kojeg dugi niz godina podržava režim ruskog predsjednika Vladimira Putina, tražio je da Bosna i Hercegovina zauzme "neutralan" stav od početka agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine", navodi der Standard.

Pratite uživo olujno nevrijeme koje stiže u Bosnu i Hercegovinu: Pročitajte i novu BHmeteo prognozu

Pratite uživo olujno nevrijeme koje stiže u Bosnu i Hercegovinu: Pročitajte i novu BHmeteo prognozu

Naglasili su da su druga dva člana državnog Predsjedništva i druge velike stranke u Bosni i Hercegovini, s druge strane, su prozapadni i podržavaju sve sankcije i mjere protiv Rusije.

"Dodik je pokušao da Ukrajinu stavi na dnevni red za srijedu, ali su druga dva člana Šefik Džaferović i Željko Komšić to odbili", dodaje ovaj magazin.

"Dve nove države"

Dodik je naknadno tvrdio da je ovo odbijanje izazvalo ozbiljnu krizu i da je neustavno.

"Očigledno je htio stvoriti sukob. Komšić je rekao da je Dodik rekao da su na teritoriji Ukrajine stvorene dvije nove države, a to su, po svemu sudeći, Donjecka i Luganska oblast, koje je Rusija priznala kao "narodne republike". Prema Komšiću, Dodikov stav o "dvije nove države na teritoriji Ukrajine" u potpunosti je u suprotnosti s poštovanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

I sam Dodik već dugi niz godina pokušava da uništi državu Bosnu i Hercegovinu želeći da otcijepi Republiku Srpsku. Od prošlog oktobra prvi put je preduzeo konkretne korake da se povuče iz zajedničkih državnih institucija", piše Der Standard.

U koordinaciji sa Rusijom

Diplomate danima upozoravaju da će i Rusija priznati Republiku Srpsku kao nezavisnu državu ili da bi Dodik situaciju u Ukrajini mogao iskoristiti za svoje projekte secesije, navodi ovaj magazin.

"Dodik je posljednjih dana govorio o "histeriji zapadnih partnera" u vezi sa odnosom prema Rusiji i Ukrajini. „Nisam ni na strani Ukrajine ni na strani Rusije, ali sada je jasno zašto su pokušali da prodaju oružje Ukrajini 2014. godine“, objasnio je on.

Komšić je nakon sastanka rekao da vjeruje da Dodik svoje djelovanje koordinira sa Rusijom i ima za cilj destabilizaciju Bosne i Hercegovine. Stručnjaci za sigurnost već mjesecima upozoravaju da bi Putin mogao iskoristiti Dodika za stvaranje druge zone nesigurnosti na Balkanu. Dodik je godinama pod američkim sankcijama, koje su ponovo pooštrene u januaru", piše autor.

Sankcije Dodiku

"Međutim, EU mu još nije izrekla nikakve sankcije - dijelom zato što Dodika podržava Mađarska, a dijelom Hrvatska. S obzirom na nestabilnu situaciju zbog rata protiv Ukrajine, međutim, diplomatski krugovi sada razmatraju brzu implementaciju ciljanih sankcija – uključujući i blokiranje Swiftovih podataka. Visoki predstavnik Christian Schmidt bi također mogao da suspenduje Dodika, ali i institucije Republike Srpske, kako bi sprečio preduzimanje koraka za proglašenje nezavisnosti.

U pismu predsjednici EU Komisije Ursuli von der Leyen i generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu, dva bivša visoka predstavnika međunarodne zajednice, Christian Schwarz-Schilling i Valentin Inzko, upozoravaju da je aktuelna agresija na Ukrajinu Zapadnog Balkana, posebno Bosne i Hercegovine i Kosovo, jer su planovi za stvaranje Velike Srbije – analogni Putinovoj ideji Velike Rusije – još uvijek žive", piše Der Standard.

Ostatak teksta pročitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije