Dodik opet pisao, lični stav o Ukrajini pokušao predstaviti kao zvanični

10
Radiosarajevo.ba
Dodik opet pisao, lični stav o Ukrajini pokušao predstaviti kao zvanični
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Milorad Dodik

Bosna i Hercegovina ima stav o ratu u Ukrajini. A ima i Milorad Dodik. Pa je lični htio predstaviti kao zvanični - ni manje ni više nego u Ujedinjenim nacijama, kojima je preko ruske misije pisao, piše FTV.

U pismu navodi da smo neutralni i da ne treba birati stranu. Dodikova je, ipak, odavno jasna.

Autor stari, stara i adresa. Novi jedino sadržaj. Bosna i Hercegovina je, piše Dodik, neutralna o pitanju sukoba u Ukrajini. Zbog čvrstog stava iz RS, piše dalje, Rusiju ne možemo jednoglasno osuditi.

Lideri trojke odgovorili na Dodikove ucjene: Objavili fotografiju na Facebooku, uz samo dvije riječi

Lideri trojke odgovorili na Dodikove ucjene: Objavili fotografiju na Facebooku, uz samo dvije riječi

Ispada ponovo smiješan

Zato je, vjerovatno u skladu sa stavom, birao i pismonošu. Umjesto našeg ambasadora, kojeg Dodik ni u pismu nije štedio, zadužio je pogodnijeg - ruskog.

“Ispada ponovo smiješan, kao što je i dosad, jer on misli da jedna politika u Predsjedništvu BiH počinje od njega i da svojim primitivnim nazorima pokušava da se pokaže u svijetu”, kaže Sven Alkalaj, ambasador BiH u UN-u.

A vanjskopolitički analitičar Hajrudin Somun objašnjava:
“To što on piše Ujedinjenim nacijama neće otići dalje od Miljacke”.

Otišlo je, ali...

“Niko neće obratiti pažnju, možda će se po krugovima podsmjehivati, ali to ne proizvodi nikakvo pravno dejstvo”, ističe ambasador Alkalaj.

Pismo, istina, ne, ali Dodikov stav bi mogao koštati njega lično. Dok cijeli svijet osuđuje, Dodik - tvrdeći da ne bira - stranu je odavno izabrao. I gle čuda, različitu od one Aleksandra Vučića. Jer čak je on, kojem se spočitava da sjedi na dvije stolice, sramežljivo izabrao jednu.

“Iz ovoga svega izvačim jedan zaključak do kojeg sam došao posmatrajući ponašanje i Aleksandra Vučića i Milorad Dodika posljednjih mjesec dana – da se oni pomalo jedan od drugog udaljavaju i da Milorad Dodik pokušava da ostvari direktnu vezu sa Vladimirom Putinom”, dodaje Somun.

Sa Putinom još nije, ali sa Sergejom Lavrovom, navodno, jeste. Što mu u ovoj situaciji baš i ne ide na ruku. Istina, javnost je za detalje razgovora ostala uskraćena, pa je samo moguće nagađati ko je tražio čiju podršku i u čemu.

“Ja mislim da je on Rusiju podržavao zbog svojih računa i bogatstva koje tamo drži, da bi to ostalo netaknuto. Šta mislite što je imao razgovor sa Lavrovom koji mu je dao određene zadatke?”, dodaje ambasador Alkalaj.

Zadatke, očigledno je, marljivo provodi. No, pitanje je, hoće li mu ponestati sljedbenika. Iako se u pismu pozivao na čvrst stav iz Republike Srpske, svesrpsko jedinstvo u tom entitetu opet se, čini se, raspalo. Birati između Rusije i Ukrajine možda je i za opoziciju teška odluka, ali birati Dodikov ili Vučićev tim - mnogo je lakša.

Vrlo teška odluka

“Moj stav je samo da je to bila jedna vrlo teška odluka, koju je donijela Srbija, ali iz mog ugla mudra i dugoročna i za srpski narod i RS dobra odluka. Za mene je ključna odluka da li stav od sinoć srpskog člana Predsjedništva ima podršku u NSRS-u?”, pita potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak.

Tako je Dodik ostao sam protiv svih. Na svim frontovima. U ovoj instituciji, za stav ga niko nije pitao. Ostala mu je opcija vitalnog entitetskog interesa. Da krene u tom smjeru, ponovo je rizično. Jer u NSRS-u, zna se, odavno traju igre prijestolja. Još manje mu na ruku idu one svjetske. Bez Rusije, Dodik bi lako mogao izgubiti tlo pod nogama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije