Susreti/ Ambasador Field: Saradnja Velike Britanije i BiH u polju odbrane jača nego ikad

26. 05. 2022. u 00:05:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović sastali su se u srijedu, 25. maja, sa specijalnim izaslanikom britanskog premijera za Zapadni Balkan Sir Stuartom Peachom.

Na sastanku se razgovaralo o aktuelnim temama iz odbrambenog resora Bosne i Hercegovine u svjetlu krize u Ukrajini i mogućim implikacijama na Bosni i Hercegovinu.

Ministar Podžić je komandanta Peacha upoznao sa izazovima i poteškoćama koje opterećuju MO i OS BiH zbog neusvajanja budžeta za ovu godinu, te zbog blokade rada državnih insitucija, što u velikoj mjeri otežava izvršavanje zakonom propisanih zadataka i misije.

U razgovоrima je istaknuta izuzetna saradnja MO i OS BiH i Oružanih snaga UK, a ministar je iskoristio priliku da iskaže zahvalnost Vladi UK-a na interesovanju za Bosnu i Hercegovinu, te da naglasi značaj podrške i pomoći u realizaciji brojnih projekata u BiH koji se odnose na jačanje odbrambenih kapaciteta.

Posebno je istaknut doprinos Ministarstva odbrane Velike Britanije na podršci u oblasti obuke i školovanju naših pripadnika u Velikoj Britaniji, kao i na modernizaciji naših centara za obuku i vježbe, na podršci u razvoju naših vlastitih kapaciteta za prijem oficira iz civilstva, te u oblasti rodno osjetljivih pitanja u okviru projekta “Women, peace and security” i izgradnji integriteta u sistemu odbrane BiH.

Sa sastanka u Sarajevu - undefined

Foto: TW / Matt Field: Sa sastanka u Sarajevu

Sir Stuart Pech se zahvalio ministru Podžiću na prijemu, te naglasio nastavak podrške reformskim procesima u Bosni i Hercegovini, pohvalivši dosadašnji stepen odbrambene reforme.

Oglasio se i ambasador Matt Field o današnjem sastanku na društvenoj mreži Twitter.

"Saradnja Velike Britanije i BiH u polju odbrane je jača nego ikada. Ser Stuart Peach je u razgovoru sa ministrom Podžićem i načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Mašovićem saznao detalje o aktuelnim sigurnosnim pitanjima", napisao je na Matt Field.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)