Sifet Podžić: OSBiH jedina legalna i legitimna oružana sila BiH

2
Fena
Sifet Podžić: OSBiH jedina legalna i legitimna oružana sila BiH
Foto: Vijeće ministara BiH / Sifet Podžić

Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) svoj 16. rođendan dočekuju s dobrim rezultatima koji su prepoznati kako u zemlji, tako i od partnera u inostranstvu i pored brojnih izazova uzrokovanih koronavirusom, ograničenim finansijskim sredstvima i privremenim finansiranjem, te brojnim političkim opstrukcijama i blokadom rada institucija BiH, ocijenio je ministar odbrane BiH Sifet Podžić u razgovoru za Fenu u povodu Dana OSBiH, 1. decembra.

Na upit o tome u kojoj se mjeri složena politička situacija u BiH i opetovane prijetnje aktera SNSD-ove politike s Miloradom Dodikom na čelu reflektiraju na stanje u OSBiH, ministar odbrane BiH navodi kako dnevno-političke opstrukcije koje svakodnevno dolaze od člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, nisu poremetile profesionalan odnos pripadnika jedine legalne i legitimne oružane sile Bosne i Hercegovine.

"Iako u ovakvim okolnostima nije jednostavno održati moral, zajedništvo i sve ono što jedan sistem čini jedinstvenim, mi smo u tome uspjeli. OSBiH su najorganizovaniji dio bh. društva i spremne su biti na usluzi svim građanima, ukoliko je to potrebno. Srećom, vojska je jaka institucija, jer se u njoj, prije svega, oslanja čovjek na čovjeka, i to je teško razbiti", ističe Podžić.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Kada se radi o odgovoru na situaciju koja bi, eventualno, mogla ugroziti mir i stabilnost BiH, te komunikacije s NATO-štabom Sarajevo i EUFOR-om na tom planu, Podžić potcrtava značaj njegovanja partnerstava u kontekstu očuvanja mira i sigurnosti.

"Što se tiče nekih spoljnih prijetnji, OSBiH su sposobne odbraniti ovu zemlju zajedno sa partnerima kroz kolektivnu sigurnost. U samoj Bosni i Hercegovini imamo EUFOR, koji je zadužen za stabilizaciju mira u našoj zemlji. Članice EUFOR-a u svojim zemljama na raspolaganju imaju rezervne snage, spremne u vrlo kratkom roku reagovati u slučaju potrebe. Te se snage stalno uvježbavaju i u samoj BiH održavaju svoje godišnje vježbe u kojima uspješno učestvuju i OSBiH", pojašnjava Podžić.

Istovremeno, napominje kako se ne smije zaboraviti da, osim EUFOR-a, u Bosni i Hercegovini djeluje i NATO Štab Sarajevo.

"Po Rezoluciji Vijeća sigurnosti UN broj 1088, od 12. decembra 1996. godine, za održavanje mira u Bosni i Hercegovini, po Aneksu 1-A i 1-B Daytonskog mirovnog sporazuma, zadužen je NATO. I s NATO Štabom Sarajevo i s EUFOR-om ne samo da imamo stalne kontakte i komunikaciju, nego i zajedničke aktivnosti", precizira Podžić.

U kontekstu najviših postignuća u sektoru odbrane, koja su obilježila 2021. godinu, ministar odbrane BiH naglašava kako su, usprkos brojnim izazovima, ostvareni značajni rezultati.

"Za ovu priliku dovoljno je pomenuti one najbitnije. Ova je godina počela uspješnim naporom OSBiH na ineženjerijskom uređenju migrantskog kampa 'Lipa' kod Bihaća, kada smo spriječili eskalaciju značajne humanitarne krize u regionu. Također, ove smo godine, bez i jednog incidenta ili ranjavanja, okončali učešće u NATO-ovoj mirovnoj misiji 'Odlučna podrška' u Afganistanu. Uspješno smo izveli do sada najveću zajedničku vježbu s OS SAD-a 'Brzi odgovor 21'. Zaokružili smo projekat uspostavljanja ambulanti OSBiH te finalizirali prijedlog izmjena Zakona o službi OSBiH, čijim usvajanjem bi se poboljšala kadrovska popunjenost OSBiH", podsjeća Podžić.

Kako nadalje navodi, OSBiH i dalje obavljaju 30 posto svih aktivnosti na uklanjanju mina u BiH, “a zbog postignutih rezultata u toj oblasti odobrena nam je donacija od 10 miliona eura za nabavku opreme i vozila za deminiranje i medicinsku podršku od Vijeća Evropskog fonda za mir”.

"Bosna i Hercegovina je ove godine postala prva zemlja regiona čije su oružane snage provele projekat obilježavanja lakog naoružanja, čime doprinosimo većem stepenu sigurnosti naših pripadnika i građana. I što je najvažnije, visokim stepenom profesionalizma i odgovornosti pripadnika MO i OSBiH odolili smo brojnim izazovima, političkim špekulacijama i dezinformacijama", navodi ministar odbrane BiH.

Komentirajući upit o aktivnostima u vezi s Programom reformi, Procesom planiranja i revizije (PARP), te Programom ocjenjivanja operativnih sposobnosti, izdvaja pozitivne impresije iz sjedišta NATO-a i otvaranje novih partnerskih ciljeva.

"Prema novopredloženom Programu reformi BiH 2021, Ministarstvo odbrane BiH je direktno zaduženo za 69 aktivnosti, a za 16 njih sarađujemo s drugim institucijama BiH. U augustu ove godine iz Glavnog sjedišta NATO-a iz Brisela, upućen je odgovor koji se odnosi na Samoprocjenu Programa reformi BiH 2020. Iz njegovog sadržaja se mogu vidjeti pozitivne impresije nadležnih instanci iz sjedišta NATO-saveza, te podrška Bosni i Hercegovini i ohrabrenje za nastavak reformi. Od ukupno pet strateških poglavlja u Programu reformi, dva u potpunosti pripadaju MO i OSBiH, (odbrambena i vojna pitanja i pitanja resursa) i mi ih kontinuirano realizujemo, bez obzira na trenutnu situaciju", pojašnjava Podžić.

Također, naglašava kako su za realizaciju tih zadataka, a posebno za realizaciju „Plana razvoja i modernizacije OSBiH 2017.-2027.“ potrebna znatno veća finansijska sredstva, ocijenivši kako je, stoga, neophodno da država BiH preuzme brigu o svojim OS i osigura potrebna finansijska sredstva za njihovo funkcioniranje.

Kada se radi o Procesu planiranja i revizije (PARP), podsjeća kako je u junu s predstavnicima članica NATO-a, u formatu „30+1“, usaglašen novi set Partnerskih ciljeva za BiH, te kako su, s tim u vezi, otvoreni i novi partnerski ciljevi, i to - Unapređenje infrastrukture i dostizanje NATO standarda, za čiju implementaciju je odgovoran MOBiH, te međuresorni partnerski cilj - Upravljanje krizama, za čiju implementaciju zaduženo Ministarstvo sigurnosti BiH.

"Kroz Koncept operativnih sposobnosti (OCC), koji je usmjeren na kolektivnu obuku i postizanje interoperabilnosti jedinica OSBiH, deklarisanih za NATO vođene operacije, vršimo procjenu obučenosti i opremljenosti deklarisanih jedinica OSBiH. U septembru je na poligonu Manjača uspješno izvedena vježba Bataljonske borbene grupe lake pješadije i ocjenjivanje SEL 2, ove deklarisane jedinice OSBiH. Ovo je bio treći nivo ocjenjivanja borbene spremnosti za učešće u NATO vođenim operacijama ove bataljonske grupe, te je ostao još samo jedan nivo ocjenjivanja NEL 2, koje trebaju provesti NATO instruktori za narednu godinu. Očekujemo da do 2023. godine OSBiH imaju operativno sposobnu Bataljonsku grupu lake pješadije za učešće u NATO vođenim operacijama", konstatira Podžić.

Na upit u vezi s odgađanjem vježbe sa Vojskom R Srbije usljed aktuelne pandemije COVID-19 i pregledom/rasporedom vježbi, planiranih za narednu godinu, odgovara da zajedničke aktivnosti pomažu smanjenju tenzija u regionu, te da će za neke od međunarodnih vježbi trebati odobrenje Predsjedništva BiH.

"Naši međusobni kontakti su korektni, a zajedničke aktivnosti zasigurno pomažu smanjenju tenzija u regionu. Vježba s Vojskom Srbije je odgođena, a u toku je izrada prijedloga učešća pripadnika i jedinica OSBiH na međunarodnim vježbama u 2022. godini. Za neke od međunarodnih vježbi koje se još razmatraju trebaćemo i odobrenje Predsjedništva BiH", navodi Podžić.

Na upit u kojoj je mjeri narušen princip balansa u naoružavanju zemalja regiona s obzirom na stalne informacije o naoružavanju susjeda i gdje je BiH u tom pogledu, odnosno koliko se čini na planu modernizacije i opremanja OSBiH, Podžić je odgovorio: "Kada se radi o pitanju balansa i kontrole naoružanja u regionu, te statusu BiH u odnosu na susjede u tom pogledu i o tome šta se čini na planu modernizacije i opremanja OSBiH, ministar odbrane BiH kaže da tokom inspekcija na tom planu nisu uočene nepravilnosti".

"U pogledu ključnih kategorija naoružanja i borbenih sistema, čije su količine ograničene Sporazumom o subregionalnoj kontroli naoružanja, međusobne kontrole oružanih snaga u regionu se planski provode. Zbog pandemije koronavirusa, u prošloj 2020. godini jeste bio prekid u međusobnim inspekcijama naoružanja. Ali ove godine inspekcije su uredno nastavljene, u skladu s inspekcijskim rasporedom. Tokom ovih aktivnosti nisu uočene nepravilnosti koje bi mogle predstavljati kršenje odredbi Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja. Sve strane se pridržavaju odobrenih limita i trenutno raspolažu manjim brojem sredstava nego što je ograničeno odredbama Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja",  navodi Podžić.

Upozorava, međutim, kako svi ozbiljni pokazatelji svjedoče o tome kako Bosna i Hercegovina, najmanje izdvaja za svoga vojnika u odnosu na zemlje regiona.

"Zbog različitih političkih okolnosti u državi, podrška dostizanju dovoljnog vojnog budžeta nije stabilna, te naši pripadnici rade u okolnostima vrlo niskog nivoa finansiranja. Da situacija bude još gora, posljednjih godina smo konstantno u režimu privremenog finansiranja, kada su stopirana sva kapitalna ulaganja",  ističe Podžić.

S druge strane, oružane snage susjednih zemalja otpočele su programe modernizacije.

"Mi na to gledamo kao na uobičajene procese u razvoju bilo koje vojske. Stoga, isto tražimo i za nas i naše oružane snage. Jedino tako će građani BiH i dalje imati koristi od OSBiH. Ulaganje u OSBiH u interesu je svih građana i naroda BiH. Bosna i Hercegovina ima na to pravo barem kao i sve ostale zemlje u regionu", kategoričan je Podžić.

Po njegovim riječima, “svaki političar koji ima na umu konkretnu dobit koju građani BiH imaju postojanjem OSBiH, kako na unutrašnjem, tako i na vanjskopolitičkom planu, ne bi trebao imati problem podržati planove modernizacije, koji su već sačinjeni i koji zahtijevaju određena izdvajanja”.

"Nažalost, vidimo da to ne ide potrebnom brzinom, pa nam u nekim fazama modernizacije pomažu inostrani partneri i prijatelji. Zahvaljujući njima, ovih se dana možemo pohvaliti i da je, nakon verbalne note koju sam kao ministar odbrane BiH uputio visokom predstavniku Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Jozefu Borelju, te posjete programske menadžerice Evropskog fonda za mir Angelice Lazar, Vijeće Evropskog fonda za mir jednoglasno je odobrilo donaciju od 10 miliona eura za nabavu opreme i vozila za deminiranje i medicinsku podršku. Također, uskoro očekujemo i primopredaju četiri nova američka helikoptera Bell Huey II za OSBiH", navodi Podžić

U tom kontekstu, podsjeća i na Sporazum o vojno-finansijskoj saradnji Vijeća ministara BiH i Vlade R Turske, kao i Implementacijski protokol o finansijskoj pomoći između Vijeća ministara BiH i Vlade R Turske u vrijednosti od 200 miliona turskih lira, koji je potpisan u martu ove godine, a koji je u funkciji modernizacije OSBiH.

"Na tome im svima, uime svih naših građana, izražavam veliku zahvalnost. Novonabavljena sredstva pomoći će našim vojnicima iz svih krajeva naše zemlje da nas učine još ponosnijima, u njihovom obavljanju teškog, ali časnog vojničkog poziva", poručio je ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić u razgovoru za Fenu, uz čestitke upućene u povodu Dana OSBiH, 1. decembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije