Prva reakcija Sifeta Podžića: Ovo sa mojom smjenom je otišlo predaleko

8
Radiosarajevo.ba
Prva reakcija Sifeta Podžića: Ovo sa mojom smjenom je otišlo predaleko
Foto: Screenshot / Sifet Podžić

Sifet Podžić, ministar odbrane Bosne i Hercegovine, nakon što Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije izglasao odluku o njegov smjeni, rekao je da nije prekršio Zakon o odbrani BiH kada je donio odluku kojom je odgođena vojna vježba koju su planirale Oružane snage BiH i Vojska Srbije na Manjači od 9. do 16. oktobra 2021. godine.

Od prisutnih 27 zastupnika, za odluku glasalo je sedam poslanika, protiv je bilo 20, dok suzdržanih nije bilo.

Podsjetimo, zbog takve odluke predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija zatražio je donošenje odluke o potvrđivanju smjene ministra odbrane BiH.

Optužen Admir Lekić: Pretukao bivšu djevojku i zapalio vozilo njene majke u Sarajevu

Optužen Admir Lekić: Pretukao bivšu djevojku i zapalio vozilo njene majke u Sarajevu

"Moje namjere kada sam odgodio vježbu između Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije bile su iskrene, ljudske i profesionalne da bih zaštitio živote i zdravlje naših vojnika, a pogotovo u toj sedmici kada sam donio odluku imali smo jednu sahranu u Doboju i jednu dženazu u Bratuncu. Žao mi je što je to otišlo na ovaj politički nivo", rekao je Podžić.

Vježbu je odgodio zbog epidemiološke situacije i malog broja vakcinisanih pripadnika Oružanih snaga BiH.

"Kada sam vidio današnje cifre zaraženih u Srbiji i Bosni i Hercegovini i danas poslije svega ovoga ponovo bi donio istu odluku. Danas me najviše razočaralo spominjanje tolikih krupnih riječi, kršenje Ustava, zakona, međunarodnih konvencija itd. Učestvovao sam u pisanju Zakona o odbrani i veoma dobro ga poznajem i odgovorno kažem da ni jedan stav, član ovog Zakona nije prekršen pri donošenju navedene odluke", podvukao je Podžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije