Zahtjev odbačen / Sifet Podžić ostaje na poziciji ministra odbrane BiH

26. 10. 2021. u 16:49:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbacio je danas zahtjev za smjenom državnog ministra odbrane Sifeta Podžića.

Za smjenu Sifeta Podžića glasalo je 7 zastupnika, protiv je bilo 20, a suzdržanih nije bilo.

Iako su mjesecima blokirali rad ove državne institucije, zastupnici SNSD-a su danas došli na sjednicu Parlamentarne skupštine BiH, dok zastupnici opozicije nisu prisustvovali sjednici te su istakli da će postupati u skladu sa odredbama Narodne skupštine bh. entiteta RS da neće učestvovati u radu državnih institucija.

Podsjećamo, 5. oktobra predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija donio je odluku o smjeni ministra odbrane Sifeta Podžića.

"Predsjedavajući Vijeća ministara, koji je odgovoran za usklađivanje ustavnih odnosa Vijeća ministara sa radom Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH, entitetima i Brčko distriktom, kao i za usklađivanje rada Vijeća ministara, ovu odluku je donio nakon što je ministar Podžić prekršio Zakon o odbrani BiH u načinu rada i odlučivanja i jednostranim potezima narušio vladavinu prava i unutrašnje povjerenje, te diplomatske odnose i inostranu saradnju", navodi se u saopćenju.

Odluku o smjeni ministra odbrane, Tegeltija je uputio u Parlamentarnu skupštinu BiH, a danas je taj zahtjev odbijen.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)