Sead Đulić, UABNOR-a, o okupljanju četnika u Bijeljini: Novi napad na državu BiH!

14
F. V.
Sead Đulić, UABNOR-a, o okupljanju četnika u Bijeljini: Novi napad na državu BiH!
Foto: Arhiv / Sead Đulić, predsjednik UABNOR

Četnički skup u čast vođe četničkog pokreta u Drugom svjetskom ratu Dragoljuba Draže Mihailovića bit će održan u nedjelju, 17. jula, u tom gradu.

Kao mjesto održavanja najprije je određen trg nazvan po Mihailoviću u centru Bijeljine, da bi potom skup bio premješten u Saborni hram, pravoslavnu crkvu u ovom gradu.

Toj odluci istina prethodio je zahtjev za zabranom tog okupljanja koji su podnijeli predsjednici stranaka Trojke: Edin Forto, Elmedin Konaković i Nermin Nikšić.

Eldina Ahmić dobila kćerku sa zvijezdom Tottenhama

Eldina Ahmić dobila kćerku sa zvijezdom Tottenhama

Četnički skup u Bijeljini, SPC osigurala lokaciju: "Ovako nešto nas može glave koštati"

Četnički skup u Bijeljini, SPC osigurala lokaciju: "Ovako nešto nas može glave koštati"

“Drago nam je što četnički pokret neće imati svoje okupljanje na javnom trgu u Bijeljini. Uspjeli smo u nakani da poštedimo žrtve četnika i njihove potomke novih traumatiziranja. Okupljanje neće biti na javnom prostoru. Voljeli bismo da im Pravoslavna crkva nije omogućila alternativnu lokaciju, tj. svoj hram. Tim činom se još jednom stavila na stranu onih koji u ovoj zemlji ne žele pomirenje već još veći razdor. To je razlog zašto veliki broj žrtava i četničkog pokreta i Karadžićevog zločinačkog režima u SPC-u s razlogom vide opasnost i polugu velikosrpskog nacionalizma”, naveli su predstavnici Trojke u zajedničkom saopćenju.

Održavanje četničkog skupa će, ipak biti održano u Bijeljini na lokaciji koju je osigurala Crkva. To je, kako nam je ranije kazao Jusuf Trbić, publicista i predsjednik BZK „Preporod“ iz Bijeljine, uznemirava građane.

Sead Đulić, predsjednik Udruženja antifašista i boraca Narodno-oslobolilačkog rata (UABNOR) izjavio je za portal Radiosarajevo.ba kako najava okupljanja četnika u Bijeljini još je jedan, u nizu, „otvorenih napada na državu Bosnu i Hercegovinu i temeljne vrijednosti na kojima je nastala i opstajala vijekovima, a to je zajednički život njenih naroda i građana“.

Stranke 'Trojke' se oglasile povodom četničkog okupljanja u Bijeljini

Stranke 'Trojke' se oglasile povodom četničkog okupljanja u Bijeljini

„Posebno je tragično što je Srpska pravoslavna crkva (SPC), obezbijeđivanjem prostora za ovaj skup, stala na stranu fašističkog pokreta i njegovih sljedbenika danas. Umjesto poruka ljubavi na ovaj način šalju se poruke straha, netrpeljivosti i u konačnici mržnje. Antifašisti BiH traže od organa bezbjednosti da zabrane ovaj skup, a od svih državnih organa da poduzmu sve zakonske mjere i sankcionišu organizatore“, rekao je Đulić.

Kako je dodao, na napad na državu mora se odgovoriti odlučno i čvrsto.

„Ako se nastavi tolerisati ovakva dešavanja naša budućnost je neizvjesna. Naša obaveza i naše pravo je braniti budućnost. Zato, ne gonite nas da braneći sebe preuzmemo odbranu države. A trebalo bi biti drugačije. Na ovo ni jedan pojedinac i niti jedan organ u državi na ovo više ne smije ostati nijem. Gospodo, djelujte ili odstupite. Vremena za čekanje više nema“, poručio je Đulić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije