Đulić nakon rušenja Partizanskog groblja: Ovo je slika kako bi izgledao treći entitet

14
F. V.
Đulić nakon rušenja Partizanskog groblja: Ovo je slika kako bi izgledao treći entitet
Foto: Bljesak / Dragan markovina / Đulić nije štedio riječi o počinjenom užasu na Groblju

Dragan Čović sliku razrušenog Partizanskog groblja treba poslati svojim nedavnim domaćinima u Izraelu, da se pohvali na kojoj je strani, kaže u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba predsjednik Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNOR) Sead Đulić, ogorčen nakon novog šokantnog napad na Partizansko groblje u Mostaru, gdje je ovaj put uništeno svih skoro 700 ploča!

Nećemo im dati mira

Partizansko groblje u Mostaru se već godinama nalazi na meti vandala.

"Mi ćemo vjerovatno odgovoriti nekakvim krivičnim prijavama. To ćemo vidjeti sa advokatima. Ići ćemo na proteste! Poduzimati sve moguće mjere da se ovo razotkrije do kraja. Nećemo im dati mira", poručuje Đulić u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Šokiran je da policija u Mostaru nije razotkrila izvršitelje ovih aktivnosti.

"Ovo se uradi po danu. Da bi se to uradilo, treba biti četa ljudi... Jedino što dobijemo kao odgovor policije: 'Istraga je u tijeku'. To znamo šta znači... Kao i onih 30 mrtvih u Mostaru iza Daytona čije ubice nikda nisu otkriveni!", dodao je.

Oni su fašisti

Smatra da je vrijeme da se otvoreno kaže da ovakvi napadi imaju sasvim jasnu političku pozadinu.

"Tamo gdje HDZ BiH vlada, u kojoj god opštini na teritoriji BiH vlada, nije ostao kamen na kamenu od antifašističkog naslijeđa! Odnosom prema antifašističkom naslijeđu oni su se kao stranka opredijelili da su na strani poraženih 1945. godine. Dakle, na strani fašista!

Treba ih tretirati kao neofašističku stranku u 21 vijeku. I tako s njima razgovarati. I ići ih rušiti kao fašiste, a ne kao ove ili one. Njima je tepanje kad im kažeš da su nacionalisti! Oni su fašisti! Govorim o ideologiji, svugdje ima časnih ljudi", kazao je.

Čekajući nove bijele trake

Kaže da je da mu je bolna tačka ono što "političko Sarajevo" nijemo gleda na ova dešavanja.

"Njihova šutnja je saučesništvo. Dokle god s državnog nivoa, federalnog nivoa, se ne zauzmu jasni stavovi naspram ovog fašizma, mi ovdje smo u getu. Vrlo je upitno nakon rušenja groblja i svega ostalog što se dešava slijedi li na nas atak pojedinačno.

Hoće li nam opet pripremiti bijele trake kao 1993. godine. To je slika kako bi izgledao treći entitet kada bi njime HDZBiH upravljao", poručio je Đulić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije